Lastik bakımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bir liste yapmak, araç sahipleri için kış ve yaz ayları için pratiklik sağlar. Otomobil lastikleri, aracın motor gücünü ve ağırlığını yola aktarır. Bu özelliğiyle aracın en önemli parçalarından biridir. Sürücüler çoğu zaman araçlarının motor kısmıyla veya iç donanımıyla yakından ilgilidirler. Bu ilgi, lastiklere yönelik olmadığı zaman bilhassa uzun yollarda ya da zorlu koşullarda karşılaşılan sıkıntılarda çaresiz kalabilirler.
Lastiklerin bakımını belirli aralıklarla yapmak ve onları yola çıkmadan önce gözlemlemek, hayati bir öneme sahiptir. Öte yandan iyi bir lastik seçiminin yanı sıra var olan lastiklerin bakımını yapmak, eskidiyse değiştirmek, onarılacak yerleri varsa onarmak; yol keyfini de artırır. Yol keyfi denildiğinde ne kastedilir? Arabanın yol tutuşu, keyifli bir yolculuğun olmazsa olmazıdır.. Yüksek titreşim, aracın virajlardaki savruluşu ve zemine karşı yüksek hassasiyet sadece yoldaki konforu etkilemekle kalmaz; aracın yakıt tüketimini de olumsuz biçimde etkiler.
Lastik bakımında dikkat edilmesi gerekenler:
1. Lastikleri günlük olarak inceleyin. Bir yabancı madde sıkışmışsa, basınçta azalma varma, patlama gibi bir durum oluşmuşsa gerekli müdahaleyi yapın.
2. Yedek lastiğiniz de dahil olmak üzere tüm lastiklerinizi ayda bir kere bir uzmana kontrol ettirin.
3. Uzun bir yola çıkacaksanız basınç kontrolünü yapmayı asla unutmayın.
4. Aracınızın yük taşıma kapasitesini aşmayın. Aksi takdirde lastiklerinizin ömrü kısalacaktır.
5. Düzensiz aşınmaları gözlemleyin. Lastik sırtının belli bir bölümünde diğer bölümlere oranla daha fazla aşınma varsa, bu düzensiz bir aşınmadır.
6. Lastiğinizin diş derinliğini mutlaka düzenli olarak kontrol edin. Lastik sırtı ile yanakları arasında bulunan olukların arasındaki çıkıntı size lastik değişim zamanını da söyler.
7. Mümkün olduğunca ve bilhassa kötü yollarda yüksek hız yapmayın.
8. Aracınıza yeni bir lastik alırken yaşadığınız bölgenin iklimini ve yol durumunu göz önünde bulundurmayı unutmayın.
9. Doğru bakım uygulanan ve sık sık kontrol ettirilen lastiklerden hem daha fazla performans alırsınız hem de lastiklerin daha uzun ömürlü olmasını sağlarsınız.
10. Araç lastiklerinize her 5000 kilometrede bir rotasyon işlemi uygulatın.
11. Rot ve balans ayarlarındaki bozukluklar, araç lastiğinizin ömrünü ciddi biçimde kısaltır. Rot ve balans ayarlarını yaptırmayı da ihmal etmeyin.
12. Herhangi bir sorun gözlemlemeseniz bile beş yılı geçirmiş araç lastiklerinizi mutlaka bir uzmana test ettirin.
13. Stepne lastikleri durduğu yerde hava veya saklanma koşullarından etkilenebilir. Beş yılda bir kontrol ettirin.
14. Aracınızın performans özelliklerini zorlamayın. Lastiklerinizin ömrünü ve performansını etkileyecek eylemlerden (drift, yarış vb.) kaçının.
15. Benzin istasyonlarındaki lastik basınç üniteleri çoğu zaman hatalıdır. Lastiklerinizin basınç ayarını bir lastikçiye yaptırmanız önerilir.
Bakım listemizi okuduktan sonra şuradaki yazımızı da mutlaka tavsiye ederiz: Otomobil lastikleri hakkında bilinmesi gerekenler
Trafikteki kötü sürprizlerden etkilenmemek adına kaskonuzu yaptırdınız mı? Hemen yaptırmak için e-sigortam.com‘u ziyaret edin.