1926 yılında defter biçimini alan “Nüfus Cüzdanı”, 1976 yılında tek sayfalık bir belge halini almıştır. Vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştıracak, daha hızlı hizmet almalarını sağlayacak, kolay taşınabilir, taklit edilemez ve uluslararası standartlara uygun elektronik kimlik kartı verilmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi hazırlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) uygulamasına 14 Mart 2016 tarihi itibariyle Kırıkkale ilinde ve akabinde Adıyaman, Aksaray, Artvin, Burdur, Erzincan, Erzurum, Kırıkkale, Rize, Trabzon, Uşak ve Yalova olmak üzere 10 ilde, 02.01.2017 tarihi itibariyle de ülke genelinde yaygınlaştırma çalışmalarına başlanmıştır. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı almak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı doğum, değiştirme, kayıp, yeniden kayıt ve vatandaşlığın kazanılması gibi nedenlerle düzenlenmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı; 10 yıl geçerlilik süresine sahip olup, polikarbon materyalden oluşan, temaslı ve temassız yonga (çip) içeren; uluslararası standartlara uygun (ICAO) en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran; vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verinin kart üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilerek yetkisiz kişiler tarafından kartın yeniden üretilmesini ya da kart içindeki bilgilerin değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır.

T.C. Kimlik Kartı randevusunu nereden alabilirim?
Genel Müdürlük https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı üzerinden ya da Alo 199 çağrı merkezinden T.C. Kimlik Kartı başvurusu için randevu alınabilmektedir.

Yurt içinde herhangi bir nüfus müdürlüğüne kimlik kartı başvurusu yapabilir miyim?
Kişinin yerleşim yerinin sistemde kayıtlı bulunması şartıyla; kişinin yerleşim yerine bakılmaksızın bulundukları yer nüfus müdürlüklerine veya yurt dışında ise dış temsilciliklere kimlik kartı için başvuru yapılabilmektedir. Yerleşim yeri adres bilgisinin olmaması veya bu bilgilerde değişiklik olması durumunda usulüne uygun olarak adres beyanı işlemi tamamlandıktan sonra kimlik kartı başvurusu alınmaktadır.

T.C. Kimlik Kartı başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
Nüfus cüzdanı, kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belge, geçici kimlik belgesi gibi geçerli fotoğraflı resmi bir belge ve son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılmaktadır.

T.C. Kimlik Kartı başvurusu için nereye gitmeliyim?
Kimlik kartı başvuruları; yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılmaktadır.

Nüfus cüzdanlarının Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili zorunlu bir tarih var mı?
Nüfus cüzdanları; kimlik kartı başvurusu yapılıncaya kadar geçerli olup, nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenmiş son tarih bulunmamaktadır.

Kimlik Kartı ücreti ne kadar?
01/01/2022 tarihinden itibaren: Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı 37,50 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı 37,50 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı 75 TL olarak belirlenmiştir.

Kimlik Kartı ücretini nereye yatırmalıyım?
Kimlik Kartı bedeli vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara (Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bankası, İş Bankası) veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)

Yeni kimlik ne zaman adresime ulaşır?
Başvuru sırasında biyometrik veriler (parmak izleri) alınmaktadır. Başvuru sonrası, fotoğrafınız ve geçersiz hale getirilmiş halde eski nüfus cüzdanınız geri verilmektedir. Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır. Bu sürede, başvurduğunuz ilçe Nüfus Müdürlüğünce düzenlenen geçici kimlik belgesini kullanabilirsiniz. Başvuru sonrasında, zarf içinde, size kimlik kartı şifreniz (pin kodu) verilecektir. Bu şifreyi, kartınız size ulaştıktan sonra, İlçe Nüfus Müdürlüğü girişlerinde yer alan KİOSK cihazlarından değiştirebilirsiniz.

Ferdi Kaza Sigortası nedir?
Ferdi kaza sigortası ile beklenmedik kazalar sonucunda oluşabilecek tedavi masrafları, sakatlık ve vefat gibi durumlarda finansal destek sağlar. Hazırlıksız yakalanılan durumlara karşı hayatın devam etmesine yardımcı olur. Detaylı bilgi almak ve ferdi kaza sigortası sahibi olmak için hemen e-sigortam’ı ziyaret edebilirsiniz.