Yabancı Sağlık Sigortası, Türkiye’de en az 1 yıl olmak üzere ikamet edecek yabancı uyruklu kişilerin zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Bu sigortayla birlikte Türk vatandaşlığına sahip olmayan yabancılar, ikamet/oturma izni alabilirler. Özellikle son yıllarda ülkemizde İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Antalya gibi şehirlerde artan yabancı popülasyonuyla beraber bu sağlık sigortasının zorunlu tutulması gerekli görülmüştür.
Türk vatandaşlığına sahip olmayanlar; turistik vizeleri bittikten sonra da Türkiye’de kalmak istediklerinde, yabancı sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Kısacası Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancıların oturma izni için sağlık sigortası bir zorunluluktur. Yabancı kişiler, Türk vatandaşlığı da dahil olmak üzere çift vatandaşlığa sahipseler, Yabancı Sağlık Sigortası yaptırma zorunlulukları ortadan kalkar.
Teminatları nelerdir?
Yabancı Sağlık Sigortasına sahip olan kişilerin anlaşmalı sağlık kuruluşlarında yapılan muayene, tanı ve tedavilerine ait sağlık masrafları, poliçelerinde belirtilen teminatlara ve limitlere uygun olarak karşılanır.
Yabancı sağlık sigortası teminatları, ayakta ve yatarak tedavi şeklinde ikiye ayrılır. Bu teminatlar ve limitler, sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilir. Ayakta tedavi teminatları genel olarak şöyledir:
- Doktor muayenesi
- Tahliller
- İlaç
- Fizik tedavi
Yatarak tedavi teminatları ise:
- Ameliyatlar,
- Hastanede kalma hâlinde ortaya çıkan masraflar
- Kemoterapi
- Radyoterapi
- Diyaliz
- Suni uzuv giderleri
İptal edilebilir mi?
Göç idaresinin sigortaya ihtiyaç olmadığını ileten kaşeli / imzalı belgenin iletilmesi durumunda, ikamet izni iptalinin gerçekleşmesi durumunda, göç idaresi tarafından kaşeli / imzalı resmî belgenin iletilmesi hâlinde, sigortalının, SGK kurumuna geçiş yapması durumunda ve SGK kapsamına dahil olunduğunu gösterir belge ibrazında Yabancı Sağlık Sigortası iptal edilir.
Özel sağlık sigortasından farkı nedir?
Özel Sağlık Sigortası, Yabancı Sağlık Sigortasına göre daha kapsamlıdır ve isteğe göre sigorta poliçesine ek teminatlar eklenebilir. Ancak Yabancı Sağlık Sigortasında ek teminat eklenemez, standart yapıya sahiptir, değiştirilemez.
Yurt dışında da geçerli midir?
Yabancı Sağlık Sigortası’nın sözleşme dönemi içinde, sürekli yatarak tedavi görme hali hariç yurt dışında kesintisiz olarak 3 aydan fazla ikamet eden sigortalıların teminatları, yurt dışında kaldığı üçüncü aydan itibaren durur. Teminatların durduğu dönem içerisinde yurt dışında oluşacak tedavi masrafları için sigortacı tazminat ödemez.
Yoğun bakımı karşılıyor mu?
Yabancı Sağlık Sigortası’nda yoğun bakım yatış süresi yıllık toplam 100 gün ile sınırlıdır. Sigorta yılı içinde teminat altına alınan hastanede yatış süresi toplam 200 gün olup normal oda yatışları 1 gün, yoğun bakım yatışı ise 2 gün üzerinden hesaplanarak toplam yatış süresi olan 200 günden düşülür. Yoğun bakımda kalınan süre için yapılan refakatçi masrafları, teminat kapsamına dahil değildir.
Doğum ve gebelik teminatı var mı?
Doğum ve gebelik teminatı, Yabancı Sağlık Sigortasında verilmemektedir.
Geçmiş veya ileri tarihli yapılabilir mi?
Her iki türlü de Yabancı Sağlık Sigortası yapılabilir. Sigorta şirketlerine göre bu tarih aralıkları değişebilmektedir.
Kapsamı tüm sigorta şirketlerinde aynı mı?
Yabancı Sağlık Sigortasının kapsamları ve limitleri, tüm sigorta şirketlerinde standart olarak düzenlenmektedir.