Araç sahipleri zorunlu olan sigorta sözleşmesini bitim tarihi itibariyle yenilemekle yükümlüdür. Araç sahibinin sigorta sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren poliçesini yenileme işlemini gerçekleştirmediği her 30 gün için akabinde yapılacak sigorta sözleşmesinde prim, %50 ile sınırlı olmak üzere %5 ilave edilerek cezalı yeni fiyat hesaplanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde geçerli olan zorunlu trafik sigortası kaza anında diğer araca ya da üçüncü şahıslara verebileceğiniz maddi ve bedeni zararları güvence altına alır. Bu sigorta manevi tazminat talepleri için geçerli değildir. Eğer aracınıza trafik sigortası yaptırmazsanız, herhangi bir kaza durumunda oluşacak maddi zararları bireysel olarak karşılamak durumunda kalacağınız gibi, cezai yaptırımlarla da karşılaşabilirsiniz.

Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?

Trafik sigortası yenileme zamanı için belirlenen belli bir süre yoktur. Yaptığınız sigorta poliçesi bir yıl boyunca geçerlidir. Bu sürenin sonunda geçerliliğini yitirir ve yenileme yapmanız gerekir. İsteğe bağlı olarak süresi tam dolmadan da poliçenizi yenileyebilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda yeni sigortanızın süresi eskisi dolmadan başlamaz. Gerekli yenileme işlemlerini online olarak yapabilir, süreci daha da hızlı hale getirebilirsiniz. İsterseniz internetten kayıt oluşturarak sigortanızın yenilenmesi ile ilgili bildirim alabilirsiniz.  

Trafik Sigortası Yapılmazsa Trafik Kontrolü Nasıl Olur?

Aracınızın sigortasını yapmadıysanız ya da süresi bitmesine rağmen yenilemediyseniz trafik kontrolüne rastladığınızda ilk olarak ruhsat, ehliyet ve trafik sigortası poliçesi kontrol edilir. Poliçenizin güncel olmadığı anlaşıldığında aracınız trafikten men edilir. Bunun için araçlara trafikten men cezası uygulanır. Bu sırada aracınız otoparka çekilir. Aracınızın buradan çıkması için sigortasının yapılması ve bunun belgeyle ispatlanması gerekir. Tüm işlemleri tamamlandıktan sonra aracınızı otoparktan hem park hem de çekici ücretini ödeyerek geri alabilirsiniz. Otopark ücreti aracın otoparkta kaldığı gün başına hesaplanır. Bu tutar farklılık gösterebilir. Trafik sigortası olmayan araç cezası ile ilgili gerekli durumlarda araştırma yaptığınızda güncel rakamlara ulaşabilirsiniz.

Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Trafik sigortası yaptırmak için en uygun ve pratik yöntem online sigorta hizmetlerinden yararlanmaktır. Trafik sigortası teklif al hizmeti için talep oluşturarak bütçenize ve aracınıza en uygun sigorta seçeneklerini görebilirsiniz. Bunun için ilk olarak aracınızın statüsünü seçmelisiniz. Örneğin, sıfır araç aldım, aracımın sigortası bitiyor veya ikinci el araç aldım seçeneklerinden birini işaretleyip sigortalı bilgilerinin istendiği bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Burada sigorta türü, cep telefonu numarası, TC kimlik numarası, e-posta adresi gibi temel bilgileri doldurmalısınız. Daha sonra yenileme araç bilgilerine geçmeli ve detaylı kayıt aşamasını tamamlayarak başvuruyu sonlandırmalısınız. Tüm bu aşamaları e-sigortam üzerinden birkaç saniye içerisinde tamamlayabilirsiniz.

Trafik Sigortası Yaptırırken Bilinmesi Gerekenler

Trafiğe çıkan her araç için yaptırılması zorunlu trafik sigortası hangi durumlarda ödeme yapar diye mutlaka araştırmalısınız. Sigorta kapsamını bilmeniz herhangi bir olası kaza anında sizin için kolaylık sağlayacaktır. Aracın kullanımı esnasında birinin ölümüne, yaralanmasına ya da herhangi bir zarara sebebiyet verilirse zorunlu sigorta limitleri dahilinde araç sahibinin hukuki sorumluluğu dikkate alınarak zarar karşılanır. Bunun için sigortanın araç sahibi adına yapılması gerekir. Ödenecek olan prim tutarı araca ve kişiye göre farklılık göstereceğinden online teklif almanızda yarar vardır. Ek olarak, yeni araç aldığınızda sigortanızı yola çıkmadan önce yaptırmalısınız. Eğer araç ikinci el ise bu süre on beş gün olarak belirlenmektedir.

Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu trafik sigortası hesaplama işlemlerini internetten yapabilirsiniz. Bu işlem sırasında aracın hasarsızlık kademesi, plaka ili, araç türü gibi durumlar dikkate alınır. Sigortayı ile defa yapıyorsanız bu durumda hesaplamanız 4. basamaktan başlar. Hasarsız geçirilen her bir yılın ardından poliçe hesaplamasında basamak artar ve son basamak olan 7. basamağa kadar çıkar. Eğer sigorta döneminde kaza yaparsanız bu sefer basamağınız düşer. Düşüş oranı maddi hasarlarda bir basamak, sakatlanmalarda ise iki basamak olarak belirlenir. Uygulanan trafik sigortası kademeleri neticesinde size firmalar tarafından en uygun teklifler sunulur. Bu tekliflerden istediğinizi seçip sigortalama işlemini tamamlayabilirsiniz.