Bilindiği üzere, birçok alım ve satım işlemleri için belirli bir miktarda hizmet bedeli tahsil edilmektedir. Tapu harcı da bu hizmet bedellerinden bir tanesi olarak hem alıcı kişinin hem de satıcı kişinin ödemekle yükümlü olduğu, alım-satım hizmet bedellerinden bir tanesi olarak belirlenmektedir. Bu bedelin ödenmesi alıcı ve satıcı olarak her iki taraf için de oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Aksi takdirde ilgili kişilere, belirli oranda cezai işlem uygulanarak olumsuz durumların yaşanmasına yol açabilmektedir. Bu yazımızda, tapu harcı nedir, tapu harcı ödeme nasıl yapılır gibi kullanıcılar tarafından en sık merak edilen soruları cevaplandırarak, konunun detaylarına ineceğiz.
Tapu Harcı Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Öncelikle kısaca bahsetmek gerekirse tapu harcı; konut, tarla, arsa ve benzeri taşınmaz varlıkların bir kişiden başka bir kişiye aktarılırken yapılan tapu işlemlerinin sonucunda tahsil edilen belirli bir tutar olarak tanımlanmaktadır.
Tapu harcı hesaplama işlemleri ise belirli kriterler göz önünde bulundurularak detaylı bir çalışmanın ardından belirlenmektedir. Öncelikli olarak bakanlar kurulu, birtakım incelemeler ile birlikte ortaklaşa olarak tapu harcı oranı belirlemektedir. Tapu harcı oranı belirlendikten sonra satışı yapılacak taşınmaz varlığın bedeli de göz önünde bulundurularak ortaya bir tapu harcı bedeli çıkarılmaktadır. Belirlenen bu miktar, alıcı ve satıcıya eşit oranda paylaştırılmaktadır. İlgili kişilerin, kendi aralarında yaptığı anlaşma sonucu belirlenen bedeli tek kişinin de ödediği durumlar yaşanmaktadır fakat, yasaların belirlediği kurallara göre alıcı %2, satıcı %2 oranda bir ödeme yaparak kendilerine düşen miktarı ayrı ayrı şekilde de ödeyebilmektedir. Hesaplama işlemleri devam ettiği esnada, -yani tapu harcı oranı ve taşınmaz varlığın bedelinin belli oranında bir miktarı tapu harcı ücretine eklendikten sonra- bir de satış işleminde ek olarak döner sermaye bedeli de tapu harcı miktarına yansıtılarak nihai bedele ulaşılmaktadır.
Bakanlar kurulunun belirlediği oran ve satışı yapılacak olan taşınmazın bedeli hesaplanarak elde edilen tapu harcı miktarı, alışverişte her iki tarafı da ilgilendiren bir ücret olarak belirlenmektedir. Emlak vergisi bedelinden yüksek olması gereken tapu harcı bedeli, devir işlemleri esnasında, devri yapılacak olan taşınmazın %2’lik bir oranı olarak hesaplanmaktadır. Karşılıklı şekilde bir alım-satım hizmeti olmasından dolayı da bu %2 olarak belirlenen miktar, hem alıcı hem de satıcıya yansıtılarak toplam %4 oranında bir bedele tekabül etmektedir. Tapu harcının hesaplanması gerçekleştirildikten sonra tapu harcı ödeme işlemine sıra gelmektedir. Örneğin bu işlemin 100 bin TL olarak varsayıldığı takdirde yapılan hesaplamalar sonucunda hem alıcı hem satıcı 2 bin TL ücret ödemesi yapma durumu ile karşı karşıya kalmaktadır. Toplam 4 bin TL gibi bir ödeme yapıldığı zaman, 100 bin TL satış bedeline sahip bir taşınmaz varlığın tapu harcı işlemleri tamamlanmış olmaktadır. Cezai bir işlem ile karşı karşıya kalınmaması adına, devredilecek olan taşınmaz varlığın miktarı dikkatli bir şekilde incelenip, ardından tapu harcı masrafının hesaplanması en güvenilir yol olarak belirlenmektedir.
Tapu Harcı Nasıl Ödenir?
Taşınmaz varlıkların alım ve satım işlemleri esnasında yapılan işlemlerden alınan bedel, tapu harcı olarak adlandırılmaktadır. Tapu harcı ödemeleri; belirlenen oran, devredilen varlığın satış bedeli gibi kriterler göz önüne alınarak belirlendikten sonra, çeşitli birçok yöntem kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir. Tapu harcı ödeme işlemleri, herhangi bir cezai işleme neden olmaması adına bir an önce gerçekleştirilmesi gereken işlemlerden bir tanesidir. Alım ve satım esnasında belirlenen harç bedeli, her iki tarafın da, alıcı ve satıcı olarak, kendi payına düşen miktarları ilgili birimlere aktarması ile ödenmiş olarak kabul edilmektedir. Alıcı ve satıcı olarak iki tarafın da birlikte üstlendiği bu bedel, kimi zaman tarafların anlaşması sonucu ile tek bir kişinin bütün bedeli ödemesi yoluyla da gerçekleştirilebilmektedir. Tarafların bu konuda anlaşamadığı durumlarda ise eşit bir şekilde iki tarafa da belli bir harç bedeli ödeme sorumluluğu düşmektedir.
Gelişen teknoloji ile birlikte, işlemin gerçekleştirilmiş olduğu ilgili vergi dairesine ödenen bu miktar, çok daha kolay yollarla da hızlı bir şekilde ödenebilmektedir. Tapu harcı sorgulama işlemleri de yine aynı şekilde internet üzerinden hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
İnternetin de devreye girmesinin ardından kullanıcıların aklında tapu harcı nasıl ödenir ve tapu harcı nereye ödenir gibi sorular yer almaktadır. Aslında tüm bu soruların tek bir cevabı olmamak ile birlikte birçok cevabı ve ödeme yöntemi de bulunmaktadır.
Sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın onay verdiği bankalar üzerinden ödenebilen tapu harçları, alıcı veya satıcıyı vergi dairesine gidip uğraştırmamak adına interaktif bir şekilde kredi kartı veya ilgili bankaların mobil ödeme yolları ile kolay ve hızlı bir şekilde ödenebilmektedir.
İnternetten tapu harcı ödeme işlemleri artık birçok kullanıcının pratik bir biçimde kullandığı yöntemlerin başında gelmektedir. Kaydı otomatik olarak vergi dairesi sistemine düşen kullanıcılar, yine herhangi bir hesaplama veya özel sorgulama yapmadan hızlı bir şekilde sistemin otomatik olarak belirlediği ücreti görüntüleyerek ödeme işlemlerini tamamlayabilmektedir.
Sistem üzerinden tapu harcı yatırma işlemlerine devam eden kullanıcılar, ilgili taşınmaz varlığın yer aldığı bölgedeki vergi dairesine giderek zaman kaybetmeden işlemlerini hızlı bir şekilde halledebilmektedir. Uzun bir süredir kullanıcılar tarafından beğenilerek kullanılan bu uygulama, çeşitli ödeme yöntemlerinin de zaman içinde eklenmesi ile son halini almaktadır. İnternet ortamında ödeme gerçekleştirme imkanı sayesinde kullanıcılar, ödemelerinde herhangi bir zaman aşımına sebep olmadan son ana kadar harçlarını yatırabilmektedir. Tapu harcı ödemeleri ve diğer işlemler esnasında herhangi bir şekilde sorun yaşamamak adına dask poliçesinin doğru ve eksiksiz bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Zorunlu Deprem Sigortası hakkında detaylı bilgilere erişebilir veya Online DASK satın alabilirsiniz.
İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden Tapu Harcı Ödeme
İnternet üzerinden birkaç aşamada kolaylıkla halledilebilen tapu harcı ödemelerinin en sık gerçekleştirildiği yollardan bir tanesi de interaktif vergi dairesi ödemeleri olarak yer almaktadır. İnteraktif vergi dairesi web sitesi üzerinden yapılan bu işlem, kullanıcının kişisel bilgilerini girdikten sonra hızlı bir şekilde sorgulama ve ödeme işlemlerine geçmesine olanak tanımaktadır. Tapu satış harcı ödeme veya tapu alım harcı ödeme işlemlerine devam etmek için kişisel bilgileri ile sisteme giriş yapan kullanıcılar, ana ekranda gözüken “hızlı işlemler” menüsü içerisinden “harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” sekmesine giriş yapmaktadırlar. Bu sekmede kullanıcının karşısına “tapu harcı ödeme” seçeneği çıkmaktadır. Tapu harcı ödeme sekmesine tıklandığında sistem, kullanıcıdan TC/Vergi kimlik numarası ve e-tahsilat seri numarası istemektedir. İstenen bilgilerin girişini ilgili yerlere yapan kullanıcıların karşısına ödeme ekranı çıkmaktadır. Kredi kartı ile tapu harcı ödeme işlemini buradan hızlı bir şekilde gerçekleştiren kullanıcılar, harç ödemesini tamamlamış olmaktadır.
İnternet Bankacılığı Üzerinden Tapu Harcı Ödeme
Günümüzde kullanıcıların ödemelerini gerçekleştirdiği en popüler yollar arasında internet bankacılığı yer almaktadır. Birçok fatura ödeme işleminin internet bankacılığı üzerinden yapılabildiği neredeyse herkes tarafından bilinmektedir. Aynı şekilde tapu harcı ödemeleri de internet bankacılığı kullanılarak hızlı ve pratik bir biçimde halledilebilmektedir. İnternet bankacılığı üzerinden işlemlerini gerçekleştiren kullanıcılar, hem zamandan kazanma hem de harç ödemelerini geciktirmeme konularında oldukça avantajlı bir konumda yer almaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış olan bankaların mobil işlemler menülerinden otomatik bir şekilde tapu harcı ödeme sorgulama ve hemen ardından da hızlı bir şekilde ödeme gerçekleştirilebilmektedir. İnternet bankacılığı üzerinden ödemelerini gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar, bankalarının mobil uygulamalarına giriş yaptıktan sonra ödemeler kısmına devam etmektedir. Ödemeler menüsünde yer alan “tapu harcı” seçeneğine giriş yapan kullanıcılar, önlerine çıkan e-tahsilat numarası giriş kısmına bilgilerini doldurmaktadır. Bilgilerini doldurduktan sonra hızlı bir şekilde karşılarına çıkan ödeme kalemlerini tek tek seçerek ödeme kısmına devam etmektedir. Devlet bankalarından masrafsız bir şekilde halledilebilen bu harç ödemeleri, bazı özel bankaların mobil ödemeleri esnasında belirli bir ücrete tabii tutulabilmektedir.
WebTapu Üzerinden Tapu Harcı Ödeme
Tapu harcı ödeme yöntemleri arasından öne çıkan bir diğer pratik ve kolay ödeme yolu ise WebTapu yöntemi olarak bilinmektedir. Vatandaşların, taşınmazlarının devir işlem harçlarını herhangi bir tapu müdürlüğüne gitmeye gerek kalmadan hızlı bir şekilde yatırabildiği bu platform, yine kullanımı oldukça kolay olan platformlardan bir tanesi olarak değerlendirilmektedir. İnternetten tapu harcı ödeme yöntemleri arasında yer alan WebTapu, hızlı ve detaylı ödeme yöntemlerini içerisinde barındırmaktadır. WebTapu üzerinden yapılan başvuru sonrasında, işlemi memur tarafından başlatılan süreç, ilgili kişinin ekranına “ödeme bekleniyor” yazısının düşmesi ile başlamaktadır. “Ödeme bekleniyor” bildirimine giriş yapıldıktan sonra kullanıcının karşısına çıkan tapu harcı ve döner sermaye harcı ile ilgili ödeme yapma butonlarına tıklanarak ödenmesi gereken tapu harcı bedellerinin ödeme işlemleri gerçekleştirilmektedir.