Otomobil lastikleri, aracın motor gücünü ve ağırlığını yola aktarmasını sağlar. Bu yönüyle bir aracın en önemli parçaları arasında yer alır. Birçok sürücü, otomobil alırken gösterdiği hassasiyeti lastik seçiminde göstermemektedir. Bu durum araçta sürüş güvenliği, yol tutuşu ve hatta yakıt tüketimi gibi konularda dezavantaj yaratmaktadır. Aracında yol tutuş problemi, fazla yakıt tüketimi ya da fazla savrulma gibi problemler yaşayan sürücülerin lastik seçimlerini gözden geçirmeleri gerekmektedir. Araçla uyumlu doğru lastik seçimi hem sürüş konforu sağlar hem de güvenli bir yolculuk sunar. Akü hakkında bilinmesi gerekenler hakkında daha önce sizlerle bir yazı paylaşmıştık. Bu yazımızda, otomobil lastikleri hakkında bilinmesi gerekenler ile karşınızdayız.

Oto lastiği çeşitleri nelerdir?
Lastikler, kış lastikleri ve yaz lastikleri olarak iki sınıfa ayrılmaktadır. Son yıllarda gelişen teknolojiyle beraber dört mevsim lastik olarak yeni bir sınıf daha araç sahiplerine sunulmuştur. Kış koşullarının daha uzun sürdüğü yerlerde yaşayan sürücülerin kış lastiği kullanmaları tavsiye edilir. Böylece yağmur, çamur, kar, don gibi sürüş kalitesini etkileyen durumlardan araç en az düzeyde etkilenir. Özellikle uzun süreli sıcak iklimin olduğu yerlerde yaşayan sürücüler için yaz lastiği tavsiye edilir. Bu tip lastikler aracın yormayan özellikleri sebebiyle daha çok performans lastiği olarak bilinir. Dört mevsim lastikleri ise diğer lastiklere göre daha pahalıdır. Bunun sebebi, yaz ve kış koşullarında ayrı lastikler satın alıp takmak yerine her ikisinin özelliğini tek lastikte buluşturması nedeniyledir. Özellikle araç lastiklerini saklayacak yeri olmayanlar ve her mevsimde yeni lastik çıkarıp takmakla uğramak istemeyen sürücüler dört mevsim lastikleri tercih etmektedir.

Doğru araba lastiği nasıl seçilir?
Otomobil lastiği alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, lastik boyutlarıdır. Her otomobilin belirlenmiş bir oto lastiği boyutu vardır. Bu boyuttan farklı bir lastik seçildiğinde yol tutuş problemleri, savrulmalar, fazla yakıt tüketimi yaşanır. Dolayısıyla risklidir ve sürüş güvenliğini etkiler. Yeni alınan aracın üzerinde bulunan lastiğin boyutu esas alınmalıdır. Bu konuda fikir sahibi olmak için araç sürücüsünün lastiğin üzerinde yazılan yazıları okuması ve hatta bir kenara not etmesi gerekmektedir. Yanlış boyuttaki lastik seçimleri hem sürücünün can güvenliğini hem de trafikteki diğer sürücülerin can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Özellikle aracın görünümünü daha havalı bir hale getirmek için sadece tasarım kaygısıyla alınan ve araçla hiçbir uyumu olmayan lastikler, trafikte ciddi bir risk taşımaktadır.

Araba lastiği nasıl değiştirilir?
Otomobil lastikleri patlama, delinme gibi durumlarda değiştirildiği gibi, fazla aşınma sebebiyle ömrünün tamamlanması nedeniyle de değiştirilmesi gerekir. Aşınmış, çatlamış ya da yıpranmış lastikler otomobilin sürüş konforunu ve güvenliğini üst düzeyde etkilemektedir. Yeni lastik alınırken araçtaki eski lastiği boyutları da göz önünde bulundurulmalıdır. Yanlış lastik seçimlerinin aracı birçok konuda olumsuz yönde etkileyeceği unutulmamalıdır. Araç lastiği değiştirmek için izlenmesi gereken adımlar şöyledir: Kriko aracın altında doğru bir şekilde yerleştirilmeli ve araç kaldırılmalı. Bijonlara erişebilmek için jant kapağı sökülmeli. Bijon anahtarı yardımıyla saat yönünün tersinde olacak şekilde bijonlar sökülmeli. Lastik çıkarılmalı. Yedek lastik takılmalı ve bijonlar daha önce olduğu gibi doğru biçimde takılmalı. Tekrar bijon anahtarı yardımıyla bijonlar iyice sıkılmalı. Araç dört lastik üzerine inecek kadar kriko ile alçaltılmalı. Aracın lastiklerinin yerle teması iyice kontrol edildikten sonra kriko çıkarılmalı.

Lastikler hakkında en kritik bilgileri vermişken soralım: Aracınızın kaskosu var mı? Yoksa, kasko da en az lastikler kadar hayatidir diyoruz ve sizi hemen e-sigortam.com‘a bekliyoruz.