Meditasyon, Latince “meditatio” kelimesinden türeyen, birçok batı dilinde “derin düşünme” anlamına gelen bir kavram. Özellikle doğu öğretilerinde insanın kendi iç huzurunu bulması, sükunete kavuşması ve önemli farkındalıklar elde etmesi için yapılan bazı tekniklerden oluşuyor. Bu teknikler daha çok zihin denetleme üzerine yoğunlaşıyor. İnsanlar meditasyon yaparak duygu durumlarını gözden geçiriyorlar ve kendilerini daha iyi tanıyorlar. Son yıllarda giderek popülerleşen yogayla birlikte meditasyonda herkesin hayatında önemli bir yer kazandı. Mark Wolynn, Seninle Başlamadı adlı kitabında “Günümüzde araştırmacılar; düşüncelerimizin, içsel imgeleme, zihinde canlandırma ve meditasyon gibi günlük uygulamaların genlerimizin ifade şekillerini değiştirebileceğine dair bulgular ortaya çıkarmaktadır.” diyerek çok önemli bir noktaya işaret ediyor. Zihnimizdeki kötü düşüncelerden uzaklaşarak ve iyi duygular elde ederek, hayatımızı yeniden biçimlendirebiliriz. Üstelik bu durum sadece kendimize değil, bütün insanlığa da olumlu etki edecektir hiç şüphesiz.
Günümüzde psikolojiden tasavvufa kadar birçok bilim, meditasyonu kullanıyor. Bazı öğretilerde bunun adı tefekkür olabiliyor zira tefekkür de derin düşünme anlamına geliyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar farkında olarak ya da olmayarak yoğun gürültüden, hava kirliliğinden, radyasyondan yoğun biçimde etkileniyorlar. Günlük hayatın yoğunluğu, gerilimi, stresi; hem işe giderken hem de işten eve dönerken insanları önemli boyutlarda yoruyor. Bu yorgunluğun ruhun ve bedenin içine gizleniyor ve zamanı geldiğinde ortaya çeşitli hastalıklarla çıkıyor. İşte sade ve yavaş bir yaşamın önemi de burada ortaya çıkıyor. Meditasyon yapan insanlar, yakaladıkları ruh dinginliğiyle dünyaya daha farklı bakıyorlar ve yaşamın güzelliklerini keşfetme noktasında ön plana çıkıyorlar. Meditasyonu hayatında belli bir rutin haline getirenler ondan asla vazgeçmiyorlar çünkü faydalarını hayatlarının her noktasında görebiliyorlar. Öyle ki ebeveynlikten yöneticiliğe, öğretmenlikten esnaflığa kadar pek çok alanda insanlar meditasyon yaparak ruhlarının kirlenmesinin önüne geçiyorlar. Üstelik bunu yaparken kendi iç dünyalarını da daha iyi tanıyorlar. Doğan Cüceloğlu, “Meditasyon yapsın yapmasın, her insan kendine bu vakti ayırmalı. Her gün on beş iyirmi dakikayı kendinize ayırarak, ‘Bu gün yaşamımda kendim olarak ne kadar vardım?’ diye sorup sıfırla yüz arasında bir puan verebilirsiniz.” diyor. Her meditasyon, kişiyi bir önceki güne göre farklılaştırıyor. Bu da kişisel gelişimi sürekli bir hale getiriyor. “Meditasyon yapan kişi hiç bir eylemde bulunmaz. Belki bütün yaptığı, zihnine gelen en son düşünceyi zihninden silmeye, hiç bir şey düşünmemeye, sadece ‘olmaya’ çalışmaktır.” diyor Erich Fromm. Meditasyon yapanlar hayatı dikey boyutta da yaşıyorlar. Yani hayatlarının anlamlı olmasına özen gösteriyorlar.
Meditasyonun faydaları nelerdir?
– Endişeyi, stresi, kaygıyı azaltıyor. Bu da depresyon, panikatak ve anksiyete gibi hastalıkları kişiden uzaklaştırıyor.
– Kişinin farkındalığı gelişiyor. Dünyada ve çevresinde ne tür kötülükler olursa olsun iyiyi ve güzeli kaçırmamasını sağlıyor.
– Hafızayı ve zihni dingin tutuyor. Böylece erken bunama ve alzheimer gibi hastalıklar için de koruma sağlıyor.
– Öfkeyi ve siniri yatıştırıyor. Sürekli meditasyon yapan insanlar seslerini yükseltmekten bile kaçınıyorlar.
– Daha kibar, nazik ve ince bir ruh hali sağlıyor.
– Bazı kötü alışkanlıklardan kişiyi uzaklaştırıyor.
– Kaliteli bir uyku için tavsiye ediliyor.
– Bazı vücut ağrılarını önemli ölçüde hafifletiyor.
– Daha doğru kararlar almayı sağlıyor.
– Konsantrasyon süresini geliştirir.
– Yaratıcılık seviyesini artırır.
– Otokontrolü geliştirir.
– Sosyal ilişkilerin daha güçlü olmasını sağlar.
– Kişinin kendiyle geçirdiği zamanı daha da kaliteli bir hale getirir.
– Kişinin önemli duyguları yeniden keşfetmesini sağlar.
Meditasyon türleri nedir?
Birbirinden farklı meditasyon türleri var. Farkındalık Meditasyonu; kişinin zihnini uyanık tutmak için yapılıyor. Transandantal Meditasyon çok yaygındır, mantra adı verilen tekrarlanan kelimeler eşliğinde ruhsal rahatlama sağlanır. Rehberli Meditasyon bir kılavuzun kontrolünde gerçekleştirilir, amaç kişinin kendisine odaklanmasıdır. Vipassana Meditasyonu, 2500 yıl öncesinin Hindistan’ında dahi uygulanmıştır ve zihinsel mutlulukla özgürlüğü amaçlar. Metta Meditasyonun için hedef, sevgiyi ruhun merkezine yerleştirmektir. Çakra Meditasyonu, vücudumuzda bulunan çakra noktalarına ulaşmak, onları açmak ve zenginleştirmektir. Tüm dünyada en çok merak edilen ve önemli sonuçlar elde edilen tekniklerden biridir. Yoga Meditasyonu ise daha çok esneklik ve rahatlık kazanmak için yapılır.
Meditasyon nasıl yapılır?
Olabilecek en rahat kıyafet giyilir. Oldukça sessiz bir yer tercih edilmelidir. Güzel bir koku (tütsü, buhur) kullanılabilir. Dikkat dağıtacak hiçbir şey kişinin yanında olmamalıdır. Toprakla temas ederek kişi en rahat pozisyonda oturur. Gözlerini kapatır. Burada meditasyon türüne göre vücut, eller, kollar ve yüz biçimlenir. Gözler kapalı olacak şekilde ve doğru biçimde nefes alıp verirken ilgili kelimeler tekrarlanır ya da tamamen sessiz kalınır. Güzel ve temiz düşüncelere odaklanılır. İnsanın kendisine dışarıdan bakabilecek kadar yoğunlaşması gerekir. Alınan ve verilen her bir nefeste huzur hissedilmelidir. Kimileri için huzurun pek çok karşılığı vardır; başarı ve sevgi gibi. Burada insanlar neye ihtiyaçları varsa ona yönlendirilirler. Mesela barış, sakinlik, sessizlik gibi.
Meditasyonun derinliğini keşfetmek için neler yapılabilir?
Özellikle Hindistan, Tayland, Endonezya ve Nepal gibi ülkelerde meditasyon ustaları bulunmaktadır. Bu ülkelere yapacağınız tatillerde yoganın da pek çok sırrını keşfedebilirsiniz. Seyahate çıkmadan önce olası sağlık problemleri yaşamamak için mutlaka seyahat sağlık sigortası yaptırmanızı öneririz. Keşfiniz bol olsun!