Kasko sigortası ile karayolunda kullanma izni olan motorlu ve motorsuz kara taşıtının, araç hareket halinde veya hareketsiz iken hasara uğraması durumunda meydana gelen maddi kayıpların karşılanmasına yönelik kapsamlar belirlenir. 

Kasko sigortası şartları, teminatları, tutarı ve geçerlilik süresi kasko poliçesinde yer alır. Kasko poliçesi, sigorta yaptıran araç sahibine ve sigorta yaptırılan araca, teminatlar ve şartlar kapsamında 1 yıllık güvence sağlar. Dolayısıyla söz konusu güvencenin kapsamı, ihtiyaçlar doğrultusunda poliçede yer verilen teminatlar çerçevesinde verilir. Bu da kasko poliçenizin kapsamını gereksinimlerinize göre belirleyebileceğiniz anlamına gelir. 

Kasko poliçesi ana teminatları ve kasko poliçesi ek teminatlar konusu da bu durumu özetler. Kasko poliçesi ana teminatlara ek olarak ilave teminatlar belirleyip güvencenin kapsamını genişletebilir ve farklı riskleri de güvence altına alabilirsiniz.

Kasko sigortasının genel ve özel şartları da kasko poliçesinde yer alan bileşenlerden biridir. Kasko sigortası genel şartları, kanun tarafından düzenlenir. Yasalara göre sigortanın konusu, kasko sigortasının kapsamı, teminat dışı durumlar, hasar oluşması durumunda araç sahibine tazminat ödenmesine ilişkin farklı hususlar kasko sigortası genel şartları ile belirlenmektedir.

Sigortanın Konusu ve Kapsamı

Genel şartlara göre sigortanın konusu, poliçede yer alan ana teminatlara göre koruma altına alınan riskler çerçevesinde meydana gelebilecek maddi zararlardır. Kanun tarafından düzenlenen genel şartlar, kasko poliçesinin sadece yurt içinde geçerli olduğunu, ülke dışında olabilecek kazalardan dolayı oluşan maddi zararların güvence kapsamında olmadığını hüküm altına alır.

Kasko kapsamına giren hususlar, aracı kullanan kişinin iradesi dışında gerçekleşen riskler sonucu oluşan maddi hasarlardır. Ayrıca üçüncü kişilerin art niyetle verecekleri zararlar ya da fiili ehliyeti bulunmayan üçüncü kişilerin verebilecekleri zararlar da kapsam içinde yer alır.

Sigorta Çeşitleri ve Teminat Dışında Kalan Zararlar

Genel şartlara göre kasko çeşitleri; 

  1. Dar kasko, 
  2. Standart kasko, 
  3. Genişletilmiş kasko,
  4. Tam kasko 

olarak belirlenmiştir. 

Dar kasko sigortası, kasko teminatlarının belirli bir kısmını kapsar. 

Standart kasko, teminatların tümünü içerir. 

Genişletilmiş kasko kapsamında dar kasko ve standart kaskodaki teminatların tamamı ve ek sözleşme ile teminatlara dahil edilen risklerin bir kısmı yer alır. 

Tam kasko sigortasında ise tüm teminat grupları ve ek sözleşme ile teminatlara dahil edilebilen tüm riskler güvence altına alınır.

Genel şartlara göre teminat dışında kalan zararlar; 

  • Araca kasten verilen zararlar, 
  • Kamu otoritesi tarafından çekilme sonucu oluşan zararlar dışında araçta yapılan tasarruflar sebebiyle oluşan zararlar, 
  • Nükleer yakıtın yanması ile ilgili zararlar, 
  • Ruhsatta belirtilen taşıma yükünden daha fazla yük taşınması nedeniyle oluşan zararlar, 
  • Savaş nedeniyle oluşan zararlar, 
  • Sürücü belgesi bulunmayan bir kişinin aracı kullanması sonucunda meydana gelen zararlar, 
  • Terörden kaynaklanan zararlar ve uyuşturucu etkisinde olan ya da alkollü kişilerce aracın kullanılması sonucu meydana gelen zararlar 

olarak sayılabilir.

Eksik ve Aşkın Sigorta

Genel şartlarda eksik ve aşkın sigorta da tanımlanmıştır. Buna göre eksik sigorta, araç için yapılan kasko sigortası bedelinin aracın bir hasara uğradığı andaki değerinden düşük olması halidir. Dolayısıyla eksik sigorta durumunda araç bedeli gerçek bedelin altında kalır. Eksik sigorta olması halinde bir hasar oluştuğunda eksik sigorta ödemesi alırsınız. Bu nedenle eksik sigorta durumuna dikkat edilmesi gerekir. Aşkın sigorta ise aracın sigorta bedelinin sigorta değerinden büyük olmasını ifade eder. Sigortanın başlangıcı ve sonu, hasar durumları, sigorta bedeli, tazminatın hesaplanması ve sigortalıya ödenmesi, hasar ve tazminatın sonuçları da genel şartlarda belirlenmektedir.

Siz de aracınıza sigorta yaptırmak için e.sigortam.com’u ziyaret edin. En uygun fiyatlı kasko sigortası teklif alma avantajlarından faydalanın!