İş yeri sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken pek çok madde vardır. Öncelikle iş yeri sigortasının ne olduğuna dair kısa bir bilgi verelim.

İş yeri sigortası; iş yerlerinin çevresel faktörler, iş yeri içiyle alakalı kazalar, doğal afetler ve ticari olumsuzluklar sebebiyle maddi zarara uğramasını önleyen bir özel sigorta paketidir. Bu sigorta, iş yeri sahipleri tarafından yaptırılır. Yaşamın olumsuz gelişmelerine karşı birçok açıdan şirketi maddi zararlar korur ve büyük bir güven sağlar. Bu anlamda bütçeyi de olabildiğince korur. İş yeri sigortaları kapsamına genellikle şu durumlar girer:

– Yangın, patlama, duman sebebiyle oluşan maddi kayıplar ve maddi zararlar
– Sel ve su baskını sebebiyle hem iş yerinin hem de iş aletlerinin zarar görmesi
– Fırtına, erozyon türü doğal afetler sebebiyle oluşan maddi hasarlar
– Terör olayları ya da grev, lokavt gibi toplumsal sebepler yüzünden iş yerinin uğradığı tahribat
– Bazı sebepler yüzünden iş yeri camlarının, kapılarının kırılması ya da ofis giriş anahtarının, kartının kaybolması

İş yeri sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar şunlardır:

– Hiçbir sigorta poliçesi, riskleri sıfıra indiremez. Olabilecek riskleri sigorta şirketi ile mutlaka paylaşılmalıdır. Böylece bir olumsuzluk durumunda maksimum koruma sağlanabilir.
– Hem iş yeri hem de sigorta şirketi karşılıklı olarak birbirlerine şeffaf olmak zorundadır. Evraklar ve poliçe konusunda her şey net olmalıdır. Akıllardaki tüm sorulara bir cevap verilebilmelidir ve ihtiyaç halinde daima irtibat kurulabilmelidir.
– İş yeri sahibi, sigorta primi ödemelerine dikkat etmelidir. Sigorta poliçesinin geçerliliği ancak prim ücreti ödendikçe sağlanır. Eğer ödeme taksitle sağlanıyorsa, ödeme zamanı geçirilmemeli ve ücret tam olarak yatırılmalıdır. Olası ödememe durumunda sigorta şirketi tüm teminatları ve hatta poliçeyi geçersiz sayma hakkına sahiptir.
– Sigorta yaptırmadan önce sigorta şirketine teslim edilmesi gereken belgeler hazırlanmalıdır: Şahıs şirketleri için kimlik numarası, vergi numarası, riziko adresi, yangın önlemleri, emtia değeri, demirbaş değeri, makine değeri, iş yeri faaliyetinin konusu ve bunların yanı sıra; ticari işletmeler için işletmenin ticari unvanı, işyerindeki hırsızlık önlemleri, işyeri camlarının, kapılarının değeri, işyerindeki dekorasyon ve mobilya ürünlerinin değeri de belgeler içinde yer almalıdır.
– Sigorta şirketinin uzman bir kadroya, şeffaf bir geçmişe ve önemli bir tecrübeye sahip olmasına özen gösterilmelidir. Bu noktada sigorta yaptırmadan önce sigorta şirketleri arasında karşılaştırma yapmak, uzmanlarla görüşüp teklif detaylarını sorgulamak, hesaplama hizmetleriyle poliçe değerini gözden geçirmek son derece önemlidir.
– Her sigorta türünde olduğu gibi iş yeri sigortası yaptırırken de teminat kapsamlarının üzerinde önemle durulmalıdır. İş yerinizin riskleri gözden geçirilerek, gerekiyorsa teminat kapsamı standart teminattan daha kapsamlı bir teminata taşınmalıdır. Bu her ne kadar sigorta poliçesi ücretini artıracak olsa da ileride yaşanabilecek bir kriz durumunda hayat kurtarıcı olabilecektir.

İş yeri sigortaları içinde şu tip örneklerle karşılaşılabilir: Eczane sigortası, fabrika sigortası, mal sigortası, market sigortası, dükkan sigortası, ofis sigortası.

İş yeri sigortası yaptırırken şu da unutulmamalıdır: Tamamı ticari ve sinai maksatla kullanılan binalar, zorunlu deprem sigortası kapsamına dâhil değildir. Eğer inşa edilen binaların (apartman vb.) bağımsız bir bölümü ticarethane, dükkan, ofis gibi amaçlarla kullanılıyorsa zorunlu deprem sigortası yaptırılması gerekmektedir. DASK hakkındaki tüm bilgilere erişmek için blogumuzdaki yazı arşivine bakabilirsiniz.

Eğer siz de iş yeriniz için sigorta yaptırmak istiyorsanız hemen e-sigortam.com‘u ziyaret edebilirsiniz. Sigorta uzmanlarımızla yapacağınız detaylı görüşmelerden sonra iş yeriniz için en iyi poliçeyi, en uygun tekliflerle karşılaştırabilir, geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.