İçinde ikamet edilen, yerleşilip oturulan yer, mesken, ev anlamına gelen ikametgah kelimesini özellikle taşınırken çok sık duyarız. İkametgah belgesi, bir kimsenin yaşadığı yeri, yani güncel adresini ifade eder. Dolayısıyla taşındıktan sonra adres değişeceği için, ikametgah adresinin de devlet nezdinde değişmesi gerekir. Bunu yapabilmek için kişinin gerekli yerleri, yaptığı adres değişikliğiyle alakalı olarak bilgilendirmesi gerekir. Herkesin sadece bir ikametgah adresi olacağı düşünülürse, adres değişikliği yapılır yapılmaz ikametgah için de gerekli değişikliklerin yapılması gerekir. Bunun da birkaç yolu bulunmaktadır.

Eskiden ikametgah değişikliği için kişilerin muhtarlığa gitmesi gerekiyordu. Artık bu sistem değişti ve daha da kolaylaştı. Artık şahıslar adres değişikliklerini iki yolla bildirebiliyorlar. Bunlardan ilki, taşındıkları yeni adrese bağlı olan ilçe nüfus müdürlükleri yoluyla oluyor. İlçe nüfus müdürlüğüne giderken; eğer ev sahibiyseniz tapunuzu, kiracıysanız kira sözleşmesini yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Bunun dışında, içinde yeni adresinizin geçtiği bir faturayı da yanınızda bulundurabilirsiniz çünkü bazı durumlarda o da talep edilebiliyor. Önemli bir nokta ise şu: İl Nüfus Müdürlüğüne yapılan adres bildirimlerinde, eğer beyan ettiğiniz yeni adres daha önceden boşsa, herhangi bir belgeye ihtiyaç kalmıyor. Ancak beyan edilen yeni adres, eskiden oturan bir kişinin ikametgah adresi olarak görünüyorsa, kimliğinizin yanında kira kontratı ya da bir fatura ile birlikte başvurmanız şartı aranıyor.

İkametgah değişikliği için ikinci yol ise e-devlet sistemi üzerinden gerçekleşiyor. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümüne Adres Değişikliği Bildirimi yazıldığında, sayfanın yönlendirdiği yerden işlem gerçekleşiyor. Adres bildirirken “Sadece kendim için adres bildiriminde bulunacağım.” ve “Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri için adres bildiriminde bulunacağım.” seçeneklerinden birini seçmeniz gerekiyor. Ayrıca taşınma tarihinin de belirtilmesi gerekiyor. Sonrasında sizlerle birlikte yaşayan kimseleri de ekleyebiliyorsunuz. Kişileri ekledikten sonra “Adres Bul” sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Bu sayfada yeni adresinizi tam olarak bulmanız ve seçmeniz gerekiyor. Bu işlem de tamamlandıktan sonra son adıma, yani doğrulama adımına geçiliyor. Bu adımda mobil imza, elektronik imza ya da SMS ile doğrulama yapabiliyorsunuz. Böylece yeni ikametgahınız için tescil işleminiz gerçekleşiyor.

E-devlette kimi durumlarda yeni ikametgah için bildirim yapılamıyor. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden ilçe nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekiyor. Oradaki işlem de bekleme sırasındaki yoğunluğa göre değişiyor. İlçe nüfus müdürlüğüne gitmeden önce https://randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu almanız gerekiyor. Randevu saatinizden önce orada olmalısınız.

Yeni adresiniz için kanunen belirtilmiş bildirim süresine uymanız gerekiyor. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na göre kişilerin adres değişiklik bildirimini, taşınma tarihinden itibaren 20 iş günü içerisinde tamamlamaları gerekiyor. Belirtilen süre içerisinde bildirim yapılmaması halinde ikametgah değişikliği cezası 128 TL olarak belirtiliyor.

Zorunlu adres değişikliği bildirimiyle birlikte, konut sahipleri ve kiracılar için zorunlu olan bir başka önemli konu ise DASK. Sahibi olduğunuz ya da kiracı olarak yaşadığınız evde güvenli, huzurlu günler geçirmek, olası bir deprem durumunda maddi yükümlülük altına girmemek ve hayatınıza kaldığınız yerden, güç kaybetmeden devam edebilmek için mutlaka zorunlu deprem sigortanızı yaptırmanız gerekiyor. DASK poliçenizi hemen yaptırmak ya da mevcut DASK poliçenizi yenilemek için zaman kaybetmeyin.