Hayatta doğru seçimler yapmak çoğu zaman zordur. Hatalar ve pişmanlıklar peş peşe geldiğinde insan ayakları üzerinde duramaz olur. Yorulur ve birçok psikolojik hastalıkla boğuşmak durumunda kalır. Oysa doğru seçimler yapmak hiç de imkansız değildir. Burada önemli olan, olabildiğince sakin kalmak ve ileri görüşlü olma becerisi kazanmaktır. Buraya kadar her şey kolaymış gibi görünebilir ama hayatta en mantıklı ve insanı en mutlu eden tercihler yapabilmek için bazı kılavuzlara ihtiyacımız vardır. Bu bazen annelerimiz babalarımız olabilir, dostlarımız ya da öğretmenlerimiz olabilir. Halbuki insana bir ömür boyunca huzur veren kararlar daima o insanın kalbinden çıkmış olmalıdır.
“Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız. Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır.” diyen İlber Ortaylı, “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” adlı kitabında yediden yetmişe herkes için hayati tavsiyelerde bulunuyor. İşte hayatta doğru seçimler için öneriler:
– Ne yaşadıysanız yüzünüze yansır. İnsanın yüzü bir kitap gibi okunabilir. İfadeniz bomboşsa da hiç bir şey yaşamadığınız fark edilir. Bundan kurtulmak mümkündür; yaşayın monotonluktan uzaklaşın, gezin, görün, keşfedin başkalarıyla ilgilenin, okuyun, sevin. Bunları dolu dolu yapın ki izleri yüzünüze yansısın. Yüzünüz ifadesiz kalmasın.
– Ancak merak edersen, soru sorarsan zevk alırsın. Öyle boş boş bakmakla olmaz.
– Semerkand’ı, Floransa’yı, Buhara’yı, Roma’yı ve Kudüs’ü görmeden ölmeyin.
– Yalnız kalmayı öğrenirseniz, düşünmeyi de öğrenirsiniz.
– Beyninize yeni bir kapı açacak, size bir değer katacak insanla bir araya geldiğinizde bir şey öğrenirsiniz; bir şey düşünürsünüz; yeni bir yere bakmaya başlarsınız. Düşünceniz yeni bir boyut kazanır, yaşamınıza farklı bir bakış açısı eklenir. O boyut bazen yanlış da olabilir, ziyanı yok; bu yanlış, zaman içinde tashih edilir. Dahası, o yanlış bile ortalıkta boş boş gezmekten daha iyidir. Dilinizi, intibaınızı, tecrübe ve görgünüzü geliştiren; dünyaya bakışınızı değiştiren insanlar önemlidir. Onlarla bir araya gelmeye gayret ediniz; sonra oradan başka yere geçersiniz, sabit kalmanız şart değildir.
– Sorumluluk duygun yoksa hak talep edemezsin. Çünkü hakkın temelinde sorumluluk vardır.
– Hayatta en önemli şeylerden biri de insanın kendisi için en doğru kararı alabilmesidir.
– Kimsenin sizi bulmasını beklemeyin; nitelikli insanları siz arayın! Ben insanları arar bulurum. İyi hocalardan eğitim almak için bizzat çok uğraşmışımdır. Neticede kimse gelip beni keşfetmedi. Kimsenin gelecek hali de yoktu.
– Bunca yıldan, bunca tavsiyeden çıkardığım kanaat şudur: Özel hayatınızla ilgili kimseyi dinlemeyeceksiniz!
– Muhakkak okuyun, hikaye ve romanın dinlendiren ve hafızayı açan gücünü ihmal etmeyin. En önemli şey hafızadır.
– Her şeyden evvel insanların birbirlerini çok sevmesi lazım. Sevginin olmadığı yerde hiçbir şey kurulamıyor.
– Bir millet krizle düşmez veya yükselmez; bir millet ancak insanın eğitim niteliği yüksekse yükselir, gelişir, zenginleşir.
– Üniversiteden çıkan her öğrenci bir yere gelecek diye bir kural yoktur. Okul bir takım şanslar verir ama şans ancak onu kullanabilirsen geçerli olur.
– Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız.
– Bizde kimse yerinden kıpırdamaz. Halbuki değişmeyi, değiştirmeyi bileceksin. Konforundan vazgeçmeyi göze alacaksın. Kendi dünyanı yerinden kendin oynatacaksın. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır.
– Merakınız olacak, gidişata bakacaksınız, olaylara müdahil olmaya çalışacaksınız. İçine girmeseniz bile ne olup bittiğini bilmeniz gerekir. Dünyayı takip edeceksiniz ama öyle sadece üç beş gazete kitap okuyarak değil; tutkuyla, hakkını vererek.
Evinizde kendinizi ne kadar güvende hissediyorsunuz? Konut sigortası yaptırarak endişelerden uzaklaşabilirsiniz. Hemen teklif alın.