Göz sağlığınızı yaşamınızın her devrinde önemsemeniz ve korumanız gerekir. Günümüzde özellikle teknolojinin yaşamımızın her anına girmesiyle birlikte ekranlarla olan ilişkimiz giderek artıyor. Çocuklar, henüz bebeklik çağlarında ekranla tanışıyorlar ve ekrana bağımlı bir hale geliyorlar. Bebeklikten çocukluğa, oradan da ergenliğe geçişte, ekranlarla olan ilişki tehlikeli bir boyuta yükseliyor. Kemal Sayar şöyle diyor: “Teknoloji özellikle ergenlik çağındaki gençlere ebeveynlerinden uzaklaşabilecekleri bir alan sağlıyor. Eskiden arkadaşlarının birbirini ev telefonunda araması gerektiğinden ebeveynler de çocuklarının kimlerle arkadaşlık yaptığını biliyor ve arkadaşlarını tanıyabiliyordu. Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarıyla birlikte ebeveynlerin çocuklarının kimlerle arkadaşlık ettiğini bilmelerine neredeyse olanak kalmadı.”

Çocuklar, yetişkinlerin hal ve hareketlerine bakarak davranışlarını biçimlendiriyorlar. Ebeveynlerinin elinde sürekli telefonları gördükçe, her boş vakitlerinde onların televizyon ya da bilgisayar ekranıyla meşgul olduklarını fark edince, kendileri de bu yolu tercih ediyorlar. Bu durum hem sosyal ilişkileri hem de insan sağlığını çok olumsuz boyutta etkiliyor. Araştırmalar, 2 yaşından itibaren bebeklerin ekranlara bakarak geçirdikleri sürenin onların öğrenme becerilerini zayıflattığını apaçık biçimde gösteriyor. Bunun yanı sıra görme becerilerinde de zorlanmalar başlıyor ve üzerine gidilmezse, ebeveynleri ya da öğretmenleri tarafından fark edilmezse, durum ciddiyet kazanıyor.

“Ekran bağımlılığı gençlerin hayatını her anlamda karartıyor. Bu durumda yasak bir seçenek değil; yapılması gereken gençlere ekranları daha dengeli bir şekilde kullanma becerisi kazandırmak.” diyor Selçuk Şirin, Yetişin Gençler adlı kitabında. Bu durumda da göz sağlığımız bir nebze olsun korunma altına alınıyor. Tabii ki bu kadarıyla kalmamak gerekiyor. Göz sağlığımızı daima korumak için ve sağlıklı gözlerle dünyaya bakabilmemiz için yapmamız gereken birçok şey var. Bunların bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz. İşte göz sağlığınızı on adımda korumanın yolları:

1. Göz muayenenizi ertelemeyin: Her yıl mutlaka bir göz hekimine gidin ve gözlerinizin durumunu öğrenin. Gözünüzdeki yıpranma durumu, göz tansiyonu gibi konularda mutlaka bilgi sahibi olun. Bir gözlük takmanız gerekiyorsa bunu estetik sebeplerle bir kenara atmayın ve mutlaka gözlüğünüzü her şartta takın.

2. Gözlük seçerken görünüme değil, hayatınızı kolaylaştırmasına önem verin: Doğru gözlüğü seçtiğinizden emin olun. Bunun için hem doktorunuzdan hem de gözlükçünüzden yardım alabilirsiniz. Size yakışan bir gözlüğü seçmeniz ne kadar önemliyse, görüşünüzü zenginleştirecek ve sağlığınızı koruyacak bir gözlüğü kullanmanız da o kadar önemli.

3. Batma ve kuruma gibi durumlarda mutlaka doktora görünün: Gözlerimiz ekrana yoğun biçimde maruz kaldığında batma, kuruma gibi durumlar gözlenebilir. Bu tip durumlarda önerilecek gözyaşı damlası için mutlaka doktora görünmeniz gerekir. Sürekli batma ve kuruma yaşamak, göze hasar verebilir. Erken teşhis, her organda olduğu gibi göz için de son derece hayatidir.

4. Ekranla aranıza mesafe koyun: İşiniz ya da hobileriniz gereği ekranla fazla meşgul olabilirsiniz. Ancak bazen farkında olmasak da bu meşguliyeti artırırız. İşimizin dışında, hobilerimizin dışında da sürekli ekrana bağlı kalırız. Bundan keyif alırız ve sağlık sorunları yaşayacağımızı aklımıza bile getirmeyiz. Yapmamız gereken çok basit; işimiz kadar ekrana bakmak, sonrasında ekranı bırakmak.

5. Evinizde ve iş yerinizde aydınlatmaya önem verin: Ekranla olan temasımız arttıkça göz kuruluğu ve batma yaşayabiliriz. Bunun yanı sıra var olan göz rahatsızlığımız ilerleyebilir. Aydınlatmanın önemi burada ortaya çıkıyor. İyi bir aydınlatma, göz rahatsızlığı yaşama ihtimalimizi azaltıyor. Uzağı ya da yakını görememe durumunda doğru aydınlatmanın nasıl olması gerektiğini hekiminize de danışabilirsiniz.

6. Ekran karşısındayken ya da kitap okurken mola vermeyi unutmayın: Gözlerimizi kırpmamız, göz sağlığımız için çok önemlidir. Ekran karşısındayken, kitap okurken, çoğu zaman bir refleks gereği göz kırpmayız. Bu da göz kuruluğuna sebep olur ve göz rahatsızlığımız oluşur. Sık sık mola vermek ve hatta göz egzersizleri yapmak, göz sağlığımızı olumlu biçimde değiştirecektir.

7. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırın: Göz sağlığınızı korumak adına kendiniz için bir tamamlayıcı sağlık sigortası edinebilirsiniz. Bunun için hemen e-sigortam.com’a girip bütçenize en uygun teklifi alabilirsiniz.

8. Gözünüzde oluşan herhangi bir hasarı doktora göstermeyi asla ertelemeyin: Ertelemek, günümüzün en büyük hastalıklarından biridir. Gün içinde yoğunluktan, gözümüzde oluşabilecek bazı sıkıntılar için doktora gitmeyi erteleyebiliriz. Oysa sağlık her şeyin başıdır. Gözümüze gelebilecek darbeler, temizlik yaparken maruz kalabileceğimiz hasarlar ve diğer türlü sıkıntılarda hemen mutlaka doktora gitmelisiniz.

9. Lens kullanırken daima titizliğe önem verin: Lens kullananların daima titiz olmaları gerekiyor. Lens takma ve çıkarma esnasında mutlaka ellerinizi sabunlu yıkayın. Lens kaplarını arada bir yenileyin. Kaptaki solüsyonu her gün mutlaka tazeleyin.

10. Göz sağlığınıza iyi gelecek yiyeceklerle beslenin: A, C ve E vitaminleri bulunan sebzeler göz sağlığı için son derece önemlidir. Omega 3, Omega 6 yağ asitleri, çinko ve magnezyum gibi minerallerin zengin olduğu yiyecekler, gözlerinizi güçlü tutacaktır. Uzmanlar özellikle ıspanak, havuç, kırmızı biber gibi besinlerin göze son derece iyi geldiğini söylüyorlar. Son dönemde giderek popülerleşen Chia tohumu da gözün yıpranmasını önleyen yiyeceklerden biri.

Sağlıklı gözlerle ışıl ışık bir hayat sürmenizi dileriz.