2022 yılının son çeyreğine girerken, Karayolları Trafik Kanunu gereğince belirlenen ehliyet yenileme süresi 31 Aralık 2022 tarihinde son buluyor. Bu maddeye göre, eski tip ehliyete sahip sürücülerin ehliyetleri, belirtilen tarihten itibaren geçersiz olarak kabul ediliyor. Ehliyet yenileme randevusu oluşturmak isteyen sürücülerin ise akıllarında birden çok soru yer alıyor. Bu sorular, ehliyet yenileme işlemlerinin nasıl yapıldığından başvuruların nereye yapılması gerektiğine dair geniş bir skalada kendine yer buluyor. Sürücülerin bu derece merak ettiği soruları detaylı bir şekilde açıkladığımız yazımızda, merak edilen tüm soruların cevaplarını ve adım adım ehliyet yenileme sürecinin gidişatını açıklığa kavuşturuyor olacağız.

Ehliyet Nasıl Yenilenir?

Ehliyet sistemleri üzerinde yeniliğe gidilme kararı verildiğinden beri sürücüler hızla ehliyet yenileme randevuları alarak ehliyetlerini yenisi ile değiştiriyor. 2022 yılının Aralık ayının son gününden itibaren geçersiz sayılacak ehliyetlerini yenilemeyen sürücülere ise cezai işlemlerin uygulanması söz konusu. Ehliyet yenileme işlemleri ise güncel sistemler üzerinden hızlı bir şekilde tamamlanabiliyor. Randevu esnasında sıkıntı çekmek istemeyen kullanıcılar için birçok alternatif yöntem bulunuyor. Peki detayları ile birlikte ehliyet yenileme nasıl yapılır? Ehliyet yenileme sürecinin başlaması için öncelikli olarak bir randevu alınması gerekiyor. Sürücü belgesi yenileme randevusu almak için birden çok alternatif yöntem bulunuyor. Randevular, telefon ile arayarak veya nüfüs müdürlüğünün internet sitesi üzerinden gereken adımları takip ederek pratik bir biçimde oluşturuluyor.

Telefon ile Alo 199 Nüfus Müdürlüğü Destek Hattı hizmetinden otomatik olan adımları takip ederek en uygun zamana ehliyet yenileme randevusu alınabiliyor.

İnternet üzerinden ehliyet randevusu almak isteyen sürücülerin ise yine hiç uğraşmadan izleyebileceği belli başlı adımlar bulunuyor. Bu adımları sırasıyla takip eden kullanıcılar sorunsuz bir biçimde yeni tip ehliyet başvurularını tamamlamış sayılıyor. Sürücüler, “randevu.nvi.gov.tr” adresi üzerinden ehliyet başvurusu kısmına giriş yapıp, karşılarına çıkan formu “kabul ediyorum” olarak işaretlediği takdirde, internet sitesi tarafından kişisel bilgilerinin alındığı bir sayfaya yönlendiriliyor. Bu adımları takip eden ehliyet sahipleri, ilgili nüfüs müdürlüğüne ve kendisine en uygun tarihi seçerek randevu başvurusunu tamamlamış olarak kabul ediliyor. Randevu başvurusu tamamlanmış olarak kabul edilen sürücülerin, randevu tarihini ve saatini geçirmeden nüfüs müdürlüğüne ulaşması gerekiyor. Randevu zamanına geç kalan sürücüler, oluşturmuş oldukları randevularının geçersiz olma durumu ile karşı karşıya kalabiliyor.

 

Tüm randevu adımlarını eksiksiz bir şekilde tamamlayan kullanıcılar, istenen evraklar ile birlikte nüfus müdürlüğünden yeni ehliyet alma işlemlerini tamamlamış olarak sayılıyor. Geriye sadece ehliyetin teslim edilmesini beklemek kalıyor. Yeni yıl ile birlikte yeni tip ehliyet kartlarına ulaşan sürücüler, trafikte gönül rahatlığı ile seyahat edebilmek için, trafik sigortası ve kasko sigortası hakkında detaylı bilgilere, bağlantıları ziyaret ederek ulaşabilir, fırsatlardan kolay bir şekilde yararlanabilir.

Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ehliyet yenileme işlemlerini eksiksiz bir şekilde tamamlamak isteyen sürücülerin bir diğer çok merak ettiği konu ise ehliyet yenileme için gerekli belgeler konusu. Randevu esnasında belirli bir zaman kısıtı olmasından dolayı sürücülerin tüm belge ve evraklarını nüfüs müdürlüğüne eksiksiz bir biçimde teslim etmesi oldukça büyük bir önem arz ediyor. Bu nedenle sürücülerin, randevu saatinden önce nüfüs müdürlüğüne gitmeden tüm evraklarını tekrar kontrol etmesi ve herhangi bir eksik var ise bu eksikliği hızlı bir biçimde tamamlaması gerekiyor. Randevu esnasında memurun eksik veya hatalı belge ile karşılaşması durumunda, randevunun geçersiz sayılması ve tekrardan randevu başvurusu yapılması gerektiği için evrakların güncel ve tam olması, oldukça büyük bir önem arz ediyor. Peki ehliyet yenileme evrakları nelerdir ve nerelerden alınır? İşte liste halinde ehliyet yenileme evrakları;

  • Kimlik Belgesi: Kendi adınıza yapmış olduğunuz ehliyet yenileme başvurusunun memur tarafından onaylanması için kimlik belgeniz ile nüfüs müdürlüğüne gitmelisiniz.
  • Sürücü Sağlık Raporu: Eski tip ehliyetiniz olmasına rağmen, yeni ehliyet başvurusu yaparken sürücü sağlık raporunuzu güncel haliyle nüfüs müdürlüğüne teslim etmeniz gerekiyor.
  • Sürücü Belgesi Değerli Kağıt ve Harç Bedeli, Vakıf Payı: Bilindiği üzere yeni ehliyet başvurusu sonrası yeni bir kart veriliyor. Bu nedenle başvurunuzu tamamladıktan sonra belirli bir ücret ödemesi yapmanız gerekiyor.
  • 1 Adet Biyometrik Fotoğraf: Ehliyet kartı üzerine basılacak olan fotoğrafınızı, biyometrik hali ile nüfüs müdürlüğüne teslim etmeniz gerekiyor. Fotoğrafınızın güncel olması da bu noktada oldukça önemli.
  • Kan Grubunu Belirten Belge veya Yazılı Beyan: Ehliyetlerde yer alan kan grubunuzu tasdikleyen bir belge veya yetkili kişi tarafından yazılmış bir beyanı müdürlüğe teslim etmeniz gerekiyor.
  • Adli Sicil Belgesi: E-devlet sistemi üzerinden hızlı bir şekilde sorgulanarak temin edilen adli sicil belgenizi, çıktısı ile birlikte diğer evraklarınıza eklemelisiniz.

Tüm bu evrakların eksiksiz ve güncel olması, unutulmaması gereken noktalardan bir tanesi olarak yer alıyor. İstenen evrakların teslimi sonrasında yeni ehliyet başvurusu tamamlanmış olarak değerlendiriliyor.

Ehliyet Yenileme Ücreti

Eski tip ve yeni tip ehliyet sahiplerinin ehliyetlerini yenileme işlemleri, çeşitli ücretlere tabii tutuluyor. Yeni kart teslimi ve çeşitli nedenlerden dolayı belli bir ehliyet yenileme ücreti ödeyen sürücüler, yeni ehliyetlerine hızlı ve pratik bir şekilde ulaşıyor. Ehliyet yenileme ücretleri, eski tip ehliyetten yeni tip ehliyete geçen sürücüler için değerli kağıt bedeli ve vakıf payı olmak üzere toplam 15 TL gibi bir tutara mal oluyor. Bunun 13 TL’lik tutarı değerli kağıt bedeli, kalan 2 TL’lik tutarı ise vakıf payı olarak ikiye ayrılıyor. Belirlenen bu tutarın ödemesini yapan sürücüler için eski ehliyetten yeni ehliyete geçiş ödemeleri tamamlanmış olarak değerlendiriliyor.

Ödeme tutarları, süresi dolmuş yeni tip ehliyet sahipleri için çeşitli farklılıklara uğruyor. Ehliyetinin süresi dolan sürücülerin yeni ehliyet ödemeleri 280 TL değerli kağıt bedeli ve 65 TL polis vakfı hizmet bedeli olarak belirleniyor. Yani süresi dolan ehliyet yenileme ücreti 2022 yılı bedeli toplam olarak 345 TL gibi bir bedele tekabül ediyor. Ehliyet yenileme ücretleri düzenli olarak yıldan yıla değişiyor. Bu sebeple sürücü adaylarının, başvuru işlemleri esnasında herhangi bir beklenmeyen durumla karşılaşmaması adına, güncel sürücü belgesi yenileme ücretlerini dikkatle incelemesi ve o anki bedele göre bir ücret ödemesi yapması önemli sayılıyor.

Tüm ödemeler ve başvurular tamamlandıktan sonra ehliyetin teslim tarihi gelene kadar sürücü adayları, e-devlet üzerinden geçici ehliyet belgesi alarak trafiğe gönül rahatlığı ile çıkabiliyor. Yeni tip ehliyet kartlarının teslim tarihleri esnasında herhangi bir gecikme durumu ile karşılaşıldığı takdirde bu geçici belgenin süresi uzatılarak ehliyet yerine kullanılabiliyor.

Ehliyet Harcı Nereye Yatırılır?

Başvuru aşamasından önce istenen değerli kağıt bedeli, vergi dairesi müdürlüklerine veya interaktif vergi dairesi üzerinden sanal pos yöntemi ile kredi kartı veya banka kartı ile kolay ve pratik bir şekilde yatırılabiliyor. Ehliyet yenileme ücreti ödeme aşamasına gelen kullanıcılar herhangi bir şekilde zorluk yaşamadan mobil web sitesi üzerinden yapmak istediği ödemeyi hızlıca tamamlayabiliyor. Gelişen teknoloji ve yeni ödeme yöntemleri ile oldukça pratik olan harç ödeme işlemleri, sürücülerin yeni tip ehliyet kartı başvuru sürecinde oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Trafik Vakfı ile anlaşmalı olan bankaların ATM’lerinden de ehliyet harcı ödeme işlemleri kolay bir şekilde tamamlanabiliyor. Bu bankalar sırasıyla; Akbank, Aktif Bank, ING Bank, Şekerbank, Türkiye Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Denizbank ve PTT Bank olarak yer alıyor.

Yeni Sürücü Belgesi Kaç Günde Teslim Edilir?

Yeni tip ehliyet başvurusu yapan kullanıcıların, her ne kadar e-devlet üzerinden geçici ehliyet çıktısı ile trafiğe çıkabilme durumu olsalar da akıllarında ehliyet ne zaman gelir gibi sorular yer alıyor. Başvuru sürecinde herhangi bir aksilik çıkmayan sürücülerin ehliyetlerinin teslimi 15 günlük bir süre içerisinde tamamlanıyor. Başvurunun onaylanmasının ardından geçen 15 günün ardından sürücüler, yeni tip ehliyetlerine belirttikleri adrese gelen posta ile kavuşuyor. Postayı teslim alan sürücüler, yeni ehliyetlerini alırken ekstra olarak herhangi bir ücret talebi ile karşı karşıya kalmıyor. Belirtilen süre zarfı içerisinde ehliyet teslimleri en geç 15. gün veya daha erken bir tarihte sürücüye teslim ediliyor. Teslim tarihinin gecikmesi durumunda, trafiğe çıkmak isteyen sürücüler, verilmiş olan geçici ehliyetlerinin süresini başvuruda bulunarak uzatabiliyor. Bu sayede sürücüler, yeni tip ehliyet kartının herhangi bir şekilde eksikliğini yaşamadan seyahatlerini gerçekleştirebiliyor. Tüm adımların eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanması için sürücü adaylarının verdiği bilgilerin doğru olması bu noktada büyük bir önem arz ediyor. Sürücülerin başvuru esnasında güncel adres bilgilerini tekrar gözden geçirerek iletmesi oldukça önemli sayılıyor. Ehliyet yenileme için gerekenler tüm aşamaları ile detaylı bir şekilde bu noktada tamamlanıyor.