Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat Pazartesi günü saat 4.17’de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Gaziantep’te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 13.24’te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü ise 7,6 olarak kaydedildi. Bu depremlerin ardından 2000’e yakın artçı deprem meydana geldi. Depremler, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Diyarbakır gibi illerde yıkıma yol açtı. Yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölge, hayati derecede etkilendi.

Ülkemiz bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleşti. Ne yazık ki eksikliklerimiz, depremi ne kadar önemsediğimiz yeniden ortaya çıktı. Arama kurtarma çalışmaları hızla devam ederken, hasar tespitleri de yapılmaya başlandı. Diğer taraftan, yıkılan binalardan alınan örnekler üzerine gidilerek, binaların ne kadar güçlü yapılıp yapılmadığı da araştırılacak ve sorumluları yakalanıp adalete teslim edilecek.

Deprem konusunda en önemli güvencelerimizden biri de DASK. Kahramanmaraş depreminden sonra başlanan hasar tespiti çalışmaları için DASK’tan bir uyarı geldi.

“Konutlarında hasar bulunan vatandaşlarımız Alo Dask 125, e-Devlet ve dask.gov.tr üzerinden hasar başvurularını yapabilirler. İhbarlarınızı bize iletmek için herhangi bir süre kısıtı bulunmamaktadır.”

DASK Hasar İşlemi

Zorunlu Deprem Sigortası temel tanımıyla belediye sınırları içerisinde kalan konutlar için geliştirilmiş sigorta sistemidir. 6305 sayılı Afet Sigortaları kanuna bağlı olarak, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında güvence altına alınan binaların tanımlamaları şu şekildedir: – Özel mülkiyete tâbi ve tapuya kayıtlı taşınmazlar dahilinde konut olarak inşa edilmiş yapılar, – 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa dahilinde bağımsız bölümler olarak adlandırılan alanlar, – Söz konusu yapıların mülkiyetinde yer alan; ek olarak büro, ticarethane vb. amaçlar kapmasında kullanılan bağımsız bölümler, – Bu binaların içinde yer alan ve büro, ticarethane veya benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler, – Doğal afetlerin sonucu olarak devlet tarafından yaptırılan veya kredi ile yapılan konutlar, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında yukarıda bahsi geçen koşulları barındıran; – Kat irtifakı alınmış yapılar, – Tapuda cins ayrımı yapılmamış olan veya tapu sicilinde niteliği arsa, arazi, boş alan vb. şeklinde geçen yapılar, – Tapu ayrımı daha yapılmamış olan kooperatif evleri, de yer alır.

DASK poliçenizi yenilemek veya yeni DASK poliçesi yaptırmak için hemen başvurun.