Büyük deprem herkesin dilinde. Ancak deprem konuşulduğu kadar depreme dair alınacak önlemler konuşulmuyor. Ülkemizde bilhassa büyük şehirlerde çok ciddi konut yıpranmaları mevcut. 1999’da yaşanan deprem sonrasında hasarlı olan ve hâlâ içinde yaşanılmaya devam eden konutlar bir hayli fazla. Beklenen büyük depremin hasarlı ya da depreme dayanıklı olmayan evleri yerle bir edeceği hakkında çokça konuşuldu ve yazıldı. Covid-19 salgını ve ekonomik kriz her ne kadar gündemin merkezinde olsa da İstanbul gibi Türkiye’nin gözbebeği olan bir şehir için büyük tehlike içeren beklenen deprem de daima gündemde tutulmalı.
Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür son aylarda beklenen büyük deprem için önemli açıklamalar yapıyor. Hem Twitter üzerinden hem katıldığı canlı yayınlarla, yetkililerin dikkatini çekmesi gereken bilgiler paylaşıyor. Bu bilgiler şüphesiz takip edenleri çok etkiliyor. Çünkü açıklanan rakamlar son derece ürkütücü. Naci Görür’ün beklenen büyük depreme dair görüşlerini sunmadan önce, Twitter’da paylaştığı bazı metinleri de buraya aktarmak istiyoruz. Zira deprem, dedikodunun en çok işlediği konulardan biri. Oysa bütün ciddiyetimizle yaklaşmamız gereken hayati bir mesele. Naci Görür, şunları yazmıştı:
Arkadaşlar, bir kez daha şu deprem totodan söz edeceğim. Deprem çok disiplinli bir konudur. Depremin tüm yönlerini anlamak için jeoloji, jeofizik, fizik, jeokimya, termo-dinamik, mekanik, matematik, istatistik, gibi bilim dallarına gereksinme var. Bir kimsenin tüm bu bilim dallarına hakim olması mümkün değil. Onun için deprem çok sayıda bilim dalı uzmanları tarafından araştırılıyor. Onun için deprem uzmanı diye bir şey olamaz. Bu vasıf bizim medya tarafından icat edildi. Bir çok arkadaş bu unvana itiraz ettik ama başarılı olamadık. Bu bilgiden sonra, doğru dürüst eğitimi bile olmayan kimi insanların ortaya çıkıp deprem tahmincisi, deprem uzmanı oyunu oynamasının ne kadar gülünç bir zavallılık olduğunu anlıyor musunuz?”
Naci Görür’ün Deprem Haftası’nda yazdıkları ise şöyleydi:
“Arkadaşlar, bu hafta deprem haftası. Kayıt düşmek amacıyla şunları söylemek istiyorum: 1-Deprem, iklim değişimi, sel, heyelan, hortum, pandemi, vb. afetler için Afet Bakanlığı Kurulmalı, 2-Türkiye’de deprem kuşaklarında yer alan tüm yerleşim alanlarını deprem dirençli hale getirecek çalışmalar başlatılmalıdır. Bunun için a) Önce mikro-bölgeleme daha sonra b) Tehlike analizi, c) Risk analizi ve d) Zarar azaltıcı önlem çalışmaları yapmak suretiyle yerleşim alanlarımız deprem güvenli hale getirilmelidir, 3-Artık depreme kadar bekleyip, deprem olduktan sonra acil müdahale stratejisinden vazgeçilmelidir. Afet Bakanlığı iyi bir bütçe ve planlama ile şu deprem korkusunu büyük ölçüde milletimizin gündeminden kaldırabilir, sevgiyle.”
Aşağıda bağlantı adreslerini vereceğimiz videolardan Naci Görür’ün beklenen büyük depreme dair çok önemli açıklamalarına ulaşabilirsiniz.
“Marmara’da beklenen büyük deprem artık yaklaştı, 320 bin can kaybı yaşanabilir”
https://www.youtube.com/watch?v=2ptASXBWtOs
“Depremde hayatını kaybedecek insanların sayısını çarpıtıyorlar”
https://www.youtube.com/watch?v=m7k8rEhxKaY
“Marmara Bölgesi 7.2 büyüklüğünde depreme hazır olmalı”
https://www.youtube.com/watch?v=ffVi4h9IQqY
Dikkatle okuyunuz: Yaşadığınız bina depreme dayanıklı mı?