Aracınızın yeterlilik durumunu ortaya çıkaran ve bu sebeple hayati bir öneme sahip olan periyodik araç muayenesi, trafiğe çıkan tüm motorlu ve motorsuz araçların kontrol edilmesi sürecini kapsar. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince zorunludur. Bu konudaki tek yetkili kuruluş ise TÜVTÜRK’tür.

Araç muayenesine gelmeden önce nelere dikkat edilmesi gerektiği konusundaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Peki muayene sırasında neler yapmalısınız? Bu yazımızda sizlere araç muayenesine geldiğinizde neler yapmanız gerektiğini maddeler halinde anlatacağız. Not almanız sizin için faydalı olabilir.

1. Aracınızı otoparkta gösterilen yere en uygun biçimde park edin.

2. Aracın randevu kayıt işlemleri için müşteri kabul alanına gidin.

3. Plakanızı ve aracınızın kilometre bilgisini girerek bilet makinesinden randevu sıranızı alın.

4. Sıranız geldiğinde müşteri kabul görevlisine kimliğinizi ve aracınızın ruhsatını teslim edin. Dikkat: Aracınızın vergi borcu, ödenmemiş
trafik cezası veya OGS borcu olmamalıdır. Ayrıca muayene için aracınızın Trafik Sigortası geçerli durumda olmalıdır.

5. Nakit veya kredi kartı / banka kartı yoluyla muayene ücretini ödeyin.

6. Aracınızı teslim etmeden önce ön ve arka koltuktaki emniyet kemerlerini takılı şekilde bırakın.

7. Araçlarda bulundurulması zorunlu olan ilk yardım çantası ve yangın tüpü gibi ekipmanları muayene görevlisinin rahatça görebileceği bir duruma getirin.

8. Kaybolması halinde üzüleceğiniz hiçbir eşyanızı aracınızın içinde bırakmayın.

9. Sıranız geldiğinde aracınızı ilgili kanalın önüne doğru götürüp araç muayene teknisyenine teslim edin. Dikkat: Aracınızı görevli olan personel dışında kimseye teslim etmeyin.

10. Can güvenliğiniz ve muayene personelinin dikkatinin dağılmaması için, muayene alanına girmeyin.

11. Aracınızı teslim ettikten sonra istasyonun kanal çıkış kapısına geçebilir, yaklaşık 15 dakika sonra aracınızı teslim alabilirsiniz. Dikkat: Araç muayenesi sonrasında, aracınızı sadece iş emrinde ismi yazan yetkili kişinin teslim edebileceğini unutmayın.

12. Muayene raporunuzu ve diğer evraklarınızı güzelce kontrol ederek teslim alın. Muayene teknisyeninin yapacağı açıklamaları hassasiyetle dinleyin.

Dikkat: Aracınız muayeneden yeterlilik alamazsa, 1 ay içinde gerekli tamiratları yaptırmalısınız. Tamiratların sonrasında Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren herhangi bir istasyonda ücretsiz muayene tekrarına girmeniz gerekir.

Araç muayenesi hayatidir. Güvenli ve keyifli sürüşler!