Akü hakkında bilinmesi gerekenler, bir sürücü için daima akılda tutulması gereken bilgilerdir. Çünkü aküler bir arabanın enerji kaynağıdır ve dolayısıyla hayati öneme sahiptir. Aküler, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolar ve ihtiyaç duyulması halinde bunu elektrik enerjisi olarak verir. Bu anlamda bir enerji depolama aracıdır. Çalıştırma, aydınlatma ve ateşleme ile birlikte akülerin temel amacı araç motorunu çalıştırmaktır. Akü nedir diye sorulduğunda, elektrik devresiyle tepkimeye giren kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüşümü denebilir. Otomotiv teknolojilerinin sürekli gelişmesiyle birlikte üretilen yeni nesil aküler, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolar ve her ihtiyaç anında kullanmak üzere görev üstlenir.

Akü, motor çalışırken elektrik sisteminde voltaj ve amperaj dengelemesi yapar. Böylece olası voltaj yükselmesi durumlarında alıcıların zarar görmesini engeller. Günümüzde en yaygın kullanılan akü tipi kurşun-asit akümülatörleridir. Bu aküler kuru ve sulu olarak ikiye ayrılır. Birçok etken aküleri iyi ya da kötü biçimde etkileyebilir. Akü zarar görürse ya da bozulursa, aracın elektrik sistemi için tehlikeli ve riskli durumlar söz konusu olabilir. Akülerde donma derecesi -50 ve -70 arasındadır. Sıcak iklimlerde aküler için donma sorunu yaşanmaz ve performansında olumsuz bir değişiklik görülmez. Kış aylarında ise akü kullanımına dikkat edilmeli ve yola çıkmadan önce şarjının doluluğu gözlenmelidir.

Akü hakkında bilinmesi gerekenler üzerine olan bu yazımızda, sürücüler için oldukça kritik konulara kısaca değineceğiz.

1. Aracınızın kontağını kapattıktan sonra farları açık unutursanız, akünüzün bitmesine sebep olursunuz.

2. Park halinde dururken yarım kontak vaziyette çalıştırdığınız araç, akünüzün daha çabuk bitmesine sebep olur.

3. Aküler, yapıları gereğince durdukları yerde zamanla deşarj olur. Eğer uzun süre aracınızı kullanmayacaksanız, 2 haftada bir 25 – 30 dakika boyunca rölantide çalıştırmanız gerekir. Böylece uzun süreli beklemelerde aracınızın deşarj olmasını engelleyebilir, akünüzün ömrünü uzatırsınız.

4. Eğer aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız, akünüzün deşarj olma riskini azaltmak için akü kutup başlarını çıkarabilirsiniz. Dikkat: Günümüz teknolojilerinde, bazı araçların kutup başlarını çıkardığınızda araç elektronik sistemindeki bazı veriler silinmektedir. Kutup başlarını çıkarma konusunda karar verirken aracınızın servisine de mutlaka danışmalısınız.

5. Aracınızı standart donanımı dışında takılacak her ilave, aküden çekilen enerjiyi artırır ve akünün ömrünü kısaltır. Mesela aracınızın standart ses sistemine eklenecek donanımlar daha yüksek enerji tüketimine sebep olabilir. Bu tarz uygulamalar için aracın elektrik sisteminin yeterli olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Yeterli değilse kesinlikle akü kapasitesi yükseltilmelidir.

6. Akü seçimi veya değişimi yapılırken; aracın elektriksel ihtiyaçları, donanımı ve araçta yer alan akünün teknolojisi dikkate alınmalıdır. Eğer aracınızda EFB (Kuru, Start-Stop) akü varsa, yerine yine EFB (Kuru, Start-Stop) akü takılmalıdır. AGM (Sulu, Start-Stop) akü varsa, yerine yine AGM (Sulu, Start-Stop) akü takılmalıdır.

7. Akü şarj ikaz göstergesi motor çalıştıktan sonra tekrar yanmaya devam etmez. Eğer şarj ikaz göstergesi motor aktif bir halde çalışırken yanmaya devam ediyorsa aracınızın şarj sisteminde bir sorun vardır. Bu sorun, araç şarj sisteminin kablolarında veya doğrudan aküde de olabilir. En kısa sürede araç şarj sisteminin, kabloların ve akünün uzmanlar tarafından kontrol edilmesi gerekir.

8. EFB ve SFB Aküler araç içerisinde genellikle motorun yanına, AGM Aküler ise bagaj ya da koltuk altına yerleştirilir.

Unutmadan, aracınızın kaskosu var mı? Yoksa, kasko da en az akü kadar hayatidir diyoruz ve sizi hemen e-sigortam.com‘a bekliyoruz.