Akü bakımında dikkat edilmesi gerekenler, araç sahipleri için kritik bilgiler barındırıyor. Araçlarda sadece bittiği zaman hatırlanan aküler, bir enerji kaynağı olmaları sebebiyle arabalar için hayati öneme sahiptir. Aküler elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolar ve ihtiyaç duyulması halinde bunu elektrik enerjisi olarak verir. Bu anlamda bir enerji depolama aracıdır. Çalıştırma, aydınlatma ve ateşleme ile birlikte akülerin temel amacı araç motorunu çalıştırmaktır. Otomotiv teknolojilerinin sürekli gelişmesiyle birlikte üretilen yeni nesil aküler, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolar ve her ihtiyaç anında kullanmak üzere görev üstlenir.
Akünüzün sistemi ve teknolojisi ne olursa olsun, belirli aralıklarda kontrol edilmesi gerekir. Aracınızın periyodik bakımlarını yaptırırken, bakım uzmanlarına aküyü kontrol etmeleri de hatırlatılmalıdır. Kullanım koşullarına göre akünün performansı ve durumu değişiklik gösterebilir. Bunda iklim şartlarının da etkisi büyüktür. Bu tip durumlar göz önünde bulundurulduğunda, akünün en az altı ayda bir kontrol edilmesi gerekir. Aracınız ticariyse, yani yoğun biçimde kullanıyorsanız, üç ayda bir kontrol ettirmeniz ileride yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçer.
Akünüzün bakımı, onun ömrünü uzatabileceği gibi kötü sürprizlerin de önüne geçer. Bunun için yapabileceğiniz birkaç bakım önerimiz şöyle:
1. Akü kutup başlarında oksitlenme olup olmadığını kontrol edin. Yoğun oksit varsa ve bu şekilde araç kullanmaya devam ederseniz arıza yaşanacaktır.
2. Belli aralıklarla akü sabitleme aparatını kontrol edin. Her türlü gevşeme performans kaybına sebep olacaktır.
3. Açık sistem akü kullanıyorsanız hücrelerdeki elektrolit seviyesini kontrol edin. Bu seviye, plakaların bir parmak üstünde olmalıdır. Eksilme varsa sadece saf su eklenmelidir.
4. Kapalı sistem akü kullanıyorsanız voltaj değerlerini kontrol edin. Eğer voltaj değeri 12.4 voltun altında ise aküye mutlaka redresör şarjı yapılmalıdır.
5. Aracınızı çalıştırırken çıkan sesleri iyi dinleyin. Çalışma anındaki sesler çoğu zaman aracınızın durumunu özetler. Geç çalışan araçlarda ilk sıkıntı aküde gözlemlenir.
6. Aküyü kısa devreden korumak için üzerinde metal bir şey unutulmamalıdır.
7. Yoldaki sarsıntıdan ve titreşimden etkilenme ihtimaline karşı akünün sabitlenmesi iyi yapılmalı, belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.
8. Su ilave edilirken akü üzerinde bulunan seviyelere dikkat edin.
9. Yağ ve yakıt gibi maddelerin bulaşmamasına özen gösterin.
10. Akü bağlanırken önce pozitif (+), sonra negatif (-) ucu takılır. Sökerken ise bu işlemin tersi yapılmalı.
11. Dolu (asidi veya suyu olan) aküyü şarjsız bırakmamaya dikkat etmeli.
Akü bakımında dikkat edilmesi gerekenler hakkındaki bu yazımızı okuduktan sonra şu yazımızı da okumanızı öneririz: Akü hakkında bilinmesi gerekenler.
Aracınıza kasko sigortası yaptırmak istiyorsanız, bütçenize en uygun teklifleri almak ve hemen poliçe sahibi olmak için e-sigortam.com‘u ziyaret etmeniz yeterli.