Oto ekspertiz nedir sorusundan önce bilinmesi gereken en önemli şey, bir aracın olabildiğince “temiz” biçimde alınabilmesidir. Her otomobil alıcısı, aracının temiz olmasını ister. Bu durum elbette dışarıdan birkaç dakika bakıldığında anlaşılmaz. Araba dünyasına hakim ve en önemlisi de aracın hasarını, çiziğini, yıpranma payını daha ilk bakışta anlayacak “işin erbabı” olarak bilinen kimseler temiz araç bulma ve alma konusunda her zaman bir adım öndeler. Günümüzde dışarıdan bakımlı ya da kusursuz gibi görünse de kazaya karışmış pek çok araç satılmakta, dolayısıyla alıcı bulmaktadır. Gün geçtikçe artan araç ve servis fiyatları sebebiyle, alıcılar bazı kusurlara göz yummak durumunda kalmaktadır. Oysa araç satın almak son derece kritik bir meselesidir. Neticede o aracın içinde can taşınacaktır ve araç ne kadar temiz olursa o kadar iyidir.
Bir otomobilin gözle görülemeyen kusurlarını tespit eden, böylece genel durum raporunu ortaya koyan kontrol ve incelemelerin tamamına oto ekspertiz denir. Ekspertiz kelimesi, Fransızca “expert” kelimesinden türetilerek dilimize eksper şeklinde geçmiştir. Eksper, belirli bir konuda üst düzey teknik bilgisi olana denir. Oto ekspertiz işlemlerinde; aracın geçmişte yaşadığı kazalar, değişen parçaları, mekanik olarak bozuklukları, yakında ya da gelecekte çıkarabileceği olası masraflar net biçimde ortaya konarak bir rapor hazırlanır. Alıcı bu rapor doğrultusunda tercih ettiği aracın durumunu görmüş olur ve kararını verirken de bu rapordan yararlanır.
Türkiye’de ikinci el otomobil piyasası giderek genişliyor. Bu durumda otomobil almak isteyenler yanlarına ya tanıdıkları bir kimseyi ya da bir ustayı alarak, otomobillere bakmaya gidiyorlar. Bazen bu tanıdıkların ya da ustaların gözünden çok önemli detaylar, kusurlar kaçabiliyor. Özellikle gelişen otomobil teknolojisiyle birlikte bazı kusurlar ilk etapta görülemeyebiliyor. Bu durumda tecrübesi ve hatta sezgisi yüksek bir uzmana danışmak şart oluyor. Çünkü her sürücü, aldığı otomobili uzun yıllar ve sorunsuz bir şekilde kullanmak istiyor. Uzun yıllar, şikayetsiz bir biçimde aracını kullanmak isteyenler mutlaka oto ekspertiz uygulamasından yararlanıyor ve rapor doğrultusunda hareket ediyor.
Peki oto ekspertiz uygulamasında nelere dikkat ediliyor?
– Süspansiyonlar
– Fren sistemi
– Motor aksamı
– Beyin muayenesi
– İç aksamlar
Oto ekspertiz sırasında hangi cihazlar kullanılıyor?
– Süspansiyon testi cihazı
– Kayma test cihazı
– Birçok bilgisayar yazılımı
– Arıza tespit cihazları
– Kaporta kontrolü
– Boya test ölçüm cihazı
– Lift
– Fren hidrolik testi cihazı
– Fren test cihazı
– Lastik basıncı hava saati
– Akü test cihazı
– Boya kalınlığını ölçer cihaz
– Dinamometre
Oto ekspertiz raporu nedir, ne kadar güvenilirdir?
Tüm cihazlar eşliğinde yapılan kontrollerden sonra, tıpkı bir hastaneye gidip check-up yaptırdığımızda olduğu gibi, önümüze tam bir döküm gelir. Aracın geçmiş hikayesi, şimdiki durumu, gelecekte yaşanabilecek olası sıkıntılar da bu rapor sayesinde karşımızdadır. Bu raporu değerlendirmek, otomobil alacak olan kimse için son derece önemlidir. Çünkü dışarıdan bakıldığında anlaşılması mümkün olmayan, gerçek bir uzmanın ciddi testler uygulayarak görebileceği sorunlar ancak ekspertiz raporunda ortaya konur. Bu raporda rastlanabilecek olumsuz bir durum karşısında alıcı, kararından vazgeçip farklı bir araca yönelebilir. Böylece gelecekte karşılaşacağı maddi yükümlülükler ve diğer sorunlar için de önlem almış olur.
Oto ekspertiz ücreti nedir ve nelerde yaptırılabilir?
Oto ekspertiz hizmetini yaşadığınız şehirde pek çok özel kuruluş sağlayabilir. Önceden başvuru yaparak belirlenen randevu gününde ve saatinde söz konusu aracı götürerek ya da hizmetler içerisindeyse uzmanı araca yönlendirerek oto ekspertiz hizmeti alınabilir. Oto ekspertiz ücretleri 500 TL’den 2.000 TL’ye kadar değişebilmektedir.
Aracımı aldıktan sonra hemen kasko yaptırmam gerekir mi?
Kasko sigortası genel şartlarında yer alan bütün teminat grupları için teminatın verildiği üründür. Kasko sigortası, sigorta sahibine ait olan motorlu kara taşıtının uğrayabileceği zararları karşılamayı temin eder. Kasko sigortası kanunlarla zorunlu tutulan trafik sigortası gibi mecburi bir sigorta türü değildir. Herhangi bir kasko ürününü yaptırıp yaptırmamak tamamen araç sahibinin inisiyatifine kalmıştır. Kasko teklifi almadan önce içeriğindeki teminatları mutlaka inceleyiniz, teminat detaylarını ve kapsadığı riskleri kontrol ediniz. Kaskoların kapsadığı riskler genel olarak; trafik kazası sonucu oluşan hasarlar, taşıtın yanması, çalınması ve ferdi zararların karşılanmasını içerir. Tüm bunlar düşünüldüğünde mutlaka kasko yaptırmalısınız. Hemen teklif alabilirsiniz.