Bir mülkün sahibi olmak, kişiye yaşam içinde belirli avantajlar sağladığı gibi ruhsal anlamda da huzur getirir. Her insan hayatta ev sahibi olmak ister. Türkçemizde “Dikili bir ağacı olmak” deyimi de bunu ifade eder. İnsanlar, dünyadaki yaşamları boyunca rahat etmek, güvenli bir evde, ekonomik sıkıntılarla boğulmadan ömür sürmenin hayalini kurarlar. Pek çok şeyde olduğu gibi, mülk sahibi olmada da önemli fedakarlıklarda bulunmak gerekir. Sonrasında rahata kavuşmak için öncesinde önemli çabalar göstermek gerekir.

Mülkiyet sahibi olma sürecinde birtakım yasal prosedürler bulunmaktadır ve kat irtifakı da bu prosedürlerden biridir. Kat irtifakı, bir binanın yapımı devam ederken alınan ve pay sahiplerinin mülkiyet hakkını ifade eden tapu özelliğiyle ilgilidir. Kat mülkiyeti ile karıştırılmamalıdır. Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan binaların her bir bağımsız bölümü için yapı oturum izin belgesi alınmasıyla oluşan bir tapu niteliğidir. Kat irtifakı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınacak bir belge ile sağlanır. Kat irtifakı tapusunu alabilmek için yapılacak başvurularda dilekçe, vaziyet planı, yönetim planı, liste, tapu senedi ve nüfus cüzdanı, vergi numarası gibi belgelerin verilmesi gerekir.

Hangi şartlarda kat irtifakı kurulur?
Kat irtifakı kurulması için gereken şartlar şöyledir: Arsa üzerinde yapılacak olan inşaatın tamamlanmamış olması, bir yapının kat irtifakına konu olabilmesi için yapı içerisindeki bölümlerin müstakil kullanıma uygun, yani bağımsız nitelik taşıması. Böylece mülk, ayrı bir taşınmaz mal olarak tapu siciline kaydedilebiliyor ve daha sonrasında, sıkıntı olmadan satışa çıkarabiliyor. Kat irtifakı; yapının belirli bölümler ve katları için değil, projeye dahil olan tüm kısımlar için kuruluyor. Son önemli şart ise şöyle: Bir arsa üzerinde kat irtifakı kurmak için tüm maliklerin, yani tüm mülk sahiplerinin onay vermesi gerekiyor.

Kat irtifakı nasıl kurulur?
Kat irtifakı kurulması için gereken belgeler ise şöyle: Taşınmaz sahibinin kimlik belgesi, taşınmaz sahibinin 4×6 cm boyutlarında vesikalık fotoğrafı, binanın dış cephesini, iç taksimatlarını, bağımsız bölümlerini, ana yapının ortak yerlerini ve diğer proje detaylarını ayrı ayrı gösteren mimari proje, mimari projeyi onaylayan kurum tarafından düzenlenmesi zorunlu olan aplikasyon projesi ve mimari projenin üç boyutlu sayısal yapı modeli, yapının nasıl idare edileceğini gösteren bir yönetim planı belgesi, yapımı planlanan binanın yerleşim alanı içindeki konumunu gösteren vaziyet planı, bağımsız bölümlerin arsadaki paylarını ve niteliklerini içeren sıralı liste.

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçiş yapılır?
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli bazı önemli şartları bulunuyor. Kat mülkiyeti, binanın bir kısmı üzerinde kurulamıyor. Dolayısıyla irtifak hakkına sahip olan mülk sahiplerinin onay vermesi gerekiyor. Onay verme sürecinde anlaşmazlık yaşandığında mahkeme yoluna giderek, anlaşmazlık ortadan kaldırılabiliyor. Daha sonrasında binanın bulunduğu belediyeye gidiliyor, başvuru yapılıyor ve yapı kullanma izin belgesi alınıyor. Söz konusu bina, projesine uygun olarak tamamlanmışsa, harç ve vergilerden muaf şekilde sadece döner sermaye ücreti ödenerek kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemi tamamlanabiliyor.

Mülk sahipleri için DASK neden önemlidir?
Her mülk sahibi için doğal afetler endişe vericidir. Bu endişeyi bertaraf etmek ya da en düşük hale getirmek için devletler kendi kanunları çerçevesinde hareket ederler ve bazı yasal prosedürleri zorunlu kılarlar. Türkiye Cumhuriyeti’nde de bu anlamda DASK zorunlu bir sigorta poliçesidir. Zorunlu deprem sigortası olan DASK; deprem ve deprem dolayısıyla oluşan yangın, yer kayması, tsunami, infilak gibi durumların oluşturduğu maddi hasarları nakit olarak karşılar. Böylece afeti yaşayan fertlerin hayatlarına kaldıkları yerden devam etmelerini sağlar. DASK poliçesini alırken yapılan ödemeler, daha sonrasında oluşabilecek hasarı karşılama noktasında mülk sahibi için bir teminat özelliğindedir.

Depreme bağlı meydana gelen hasarın ardından yapılması gerekenler nelerdir?
Depreme bağlı meydana gelen hasarların fark edilmesi durumunda, 125 Alo DASK çağrı merkezi aranmalı ve hasar durumu beyanı yapılmalıdır. Hasar tespitinin ardından poliçe numarası veya TC kimlik numarası bilgileri ile hasar durumu bildirilmelidir. Hasar yeri açık adresi verilmelidir, bu sayede eksper gönderimi ve durum değerlendirme aşamaları hızlanır. Güncel tapu bilgisi ve sigortalı kişinin telefon bilgileri de DASK’a iletilmesi gerekenler arasında yer alır. Gerekli evrakların tamamlanmasının ardından tazminat tutarının belirlenmesi söz konusudur. Tüm bunları takiben de en geç 1 ay süre içerisinde tazminat ödemeleri yapılmaktadır. Yaptırması zorunlu olan DASK hakkında hemen bilgi alabilir, kısa sürede poliçenize kavuşabilirsiniz.