Nüfusmatik, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce nüfus müdürlüklerinin iş yükünü azaltmak ve işlemleri kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirildi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülen hizmetlerin elektronik ortama aktarılması çalışmalarının yanında yaşanan pandemi ile birlikte gelişen 7/24 insansız hizmet sunum modeline uygun olarak bireysel nüfus hizmeti noktaları oluşturularak Türk mühendisler tarafından yerli ve milli imkanlarla Nüfusmatikler geliştirildi.
2022 yılı itibariyle Nüfusmatik’ler 81 ilde 200’ü aşkın noktada aktif olarak kullanılıyor. Ayrıca nüfusu 50.000’in üzerinde olan Muhtarlıklarda, Havalimanlarında, Belediyelerde ve Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde Nüfusmatiklerin yer almasına ilişkin çalışmalar ise devam ediyor. Randevu gerekmeksizin sadece Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi altyapısının kullanıldığı Nüfusmatik’te; nüfus işlemlerini, biyometrik veri (parmak izi) ve sertifika doğrulaması ile maksimum güvenlik düzeyinde personel yardımına ihtiyaç duyulmadan kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmek mümkün.
Nüfusmatik’te hangi işlemler yapılabiliyor?
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı sahibi olan vatandaşlar Nüfusmatik’te parmak izi ile kimlik doğrulaması yaptıktan sonra; T.C. Kimlik Kartı İşlemleri (Bilgi Görüntüleme, Pin, Kişisel Mesaj değiştirme vb.), adres beyanı, kimlik kartı başvurusu, sürücü belgesi başvurusu, kimlik kartına e-imza yükleme, kimlik kartına sürücü belgesi yükleme, barkodlu belge oluşturma, randevu işlemleri olmak üzere 30’dan fazla işlemi kolaylıkla yapabiliyor.
Nelerde Nüfusmatik var?
Nüfusmatik cihazlarıyla işlem yapabileceğiniz noktaları şu adresten görebilirsiniz: https://www.nvi.gov.tr/nufusmatik-noktalari
Adres değişikliğimi Nüfusmatik’le bildirebilir miyim?
Eskiden ikametgah değişikliği için kişilerin muhtarlığa gitmesi gerekiyordu. Artık bu sistem değişti ve daha da kolaylaştı. İlçe nüfus müdürlüklerine giderek, e-devlet sistemiyle ve Nüfusmatik’lerle beraber adres (ikametgah) değişimi de çok kolay bir hale geldi. İkametgah (adres) değişikliği nasıl yapılır ve daha fazlası için blogumuzdaki şu yazıyı okuyabilirsiniz.
Konut sigortanızı yaptırdınız mı?
Konut sigortası; konutunuzu yangın başta olmak üzere, sel, su baskını, dolu, hırsızlık, deprem, cam kırılması ve daha birçok olası duruma karşı teminat kapsamına göre güvence altına alan sigorta türüdür. Konut sigortası evin boş halini teminat altına almaktadır. Eşya sigortası ek olarak yaptırılabilir. Konut sigortası yaptırmak zorunlu değildir, konut sahibinin insiyatifine kalmıştır. Eviniz için yaptırılması zorunlu olan DASK ile karıştırılmamalıdır. Konut kredisi kullanımı durumunda ise, kredi ödeme sürecinde bankanın elindeki teminat olarak DASK ve Konut Sigortasını talep ederler. Konut sigortası, ev sahibi veya kiracı olarak yaptırılabilir. Ev sahipleri hem konut hem de eşya sigortası yaptırarak kendilerini güvence altına alabilirler. Kiracılar ise sadece eşya teminatı alarak eşyalarını koruyabilirler.
Konut sigortası yaptırmanın avantajları nelerdir?
Konut sigortası kapsamında ana teminatlar ve ek teminatlar bulunur. Ana teminatlar sigorta şirketlerine göre farklılıklar göstermekle birlikte hepsinde ortak olarak yangın teminatı bulunur. Ek teminatlar ile de karşılaşılabilecek farklı riskler güvence altına alınabilir. Ek teminatlarda; fırtına, kar ağırlığı, su baskını, hırsızlık, cam kırılması, ferdi kaza, deprem, araç çarpması, duman, enkaz kaldırma ve alternatif ikametgah değişikliği gibi bir çok farklı durum mevcuttur. Daha detaylı bilgi ve konut sigortası teklifi almak için formu doldurabilirsiniz.