Karayolu güvenliği için en önemli konulardan biri, hız sınırlarıdır. Sürücülerin özen göstermesi gereken hız sınırı konusunda çoğu zaman değişiklikler yapılabilir. Sürücülerin bu değişiklikleri takip etmesi ve yolculukları boyunca uyarı levhalarına dikkat etmeleri gerekir. Günümüzde hız sınırları EDS gibi sistemlerle takip edilmekte, cezalar doğrudan plakaya yazılmaktadır. Bazı yollarda dinamik bilgilendirici levhalarla yüksek hız yapan sürücüler uyarılmakta, olası kaza ve ceza gibi durumlar önlenmektedir.

Dikkat dağınıklığı ve hız sınırlarını aşmak, Türkiye’de kazalara en çok sebep olan etkenlerdendir. Bu sebeple sürücülerin özellikle yol boyunca cep telefonu kullanmamaları, dikkatlerini dağıtan her davranıştan kaçınmaları gerekir. Çeşitli işaretler ve hatta mobil uygulamalar yoluyla hatırlatılan hız sınırları ise yine sürücülerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri.

1 Temmuz 2022’de başlayan uygulama ile Edirne-İstanbul (Avrupa otoyolu), İstanbul-Ankara (Anadolu Otoyolu), Niğde-Mersin-Şanlıurfa (Niğde-Tarsus kesimi, Tarsus-Şanlıurfa kesimi) ile Çeşme-İzmir-Aydın (Çeşme-İzmir kesimi ile İzmir-Aydın kesimleri) otoyollarının mevcut 120 kilometre/saat olan hız sınırı 10 kilometre/saat daha artırılarak 130 kilometre/saate yükseltildi. Kuzey Marmara otoyolunun Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı bölümü, Malkara-Çanakkale, Gebze-İzmir/Menemen-Çandarlı, Ankara-Niğde otoyollarında ise 120 kilometre/saat olan hız sınırı 20 kilometre/saat artırılarak 140 kilometre/saate çıkarıldı. Ayrıca yapımı devam eden ve yeni projelendirilecek otoyollar hizmete açıldıklarında, 120 kilometre/saat olan hız sınırı 20 kilometre/saat artırılarak 140 kilometre/saate yükseltildi.

Türkiye’de araçların uyması gereken hız sınırları yollara göre değişim gösteriyor. Yerleşim yeri içinde, şehirlerarası çift yönlü karayollarında, bölünmüş yollarda, KGM tarafından işletilen otoyollarda, Yap-İşlet-Devret​(YİD) modeliyele işletilen otoyollarda (km/sa) farklı hız sınırları uygulanıyor. Aşağıdaki tablo, güncel hız sınırlarını ortaya koyuyor.

TÜRKİYE'DE ARAÇLARIN UYMASI GEREKEN YASAL HIZ SINIRLARI

Hız Sınırı Trafik Cezası Ne Kadar?
2022 yılı için 51/2-a yani hız sınırı %10’dan %30 (otuz dâhil) kadar aşmanın cezası 427 TL, 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 320,25 TL’dir. 51/2-b yani hız sınırı %30’dan %50’ye (elli dâhil) kadar aşmanın cezası 888 TL, 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 666 TL’dir. 51/2-c yani hız sınırı %50’den fazla aşmanın cezası 1.823 TL, 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 1.367,25 TL’dir. Hız sınırını aşamanın cezası tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle ödenir. Tebliği tarihinden sonra 15 gün geçmesi durumunda %25 indirimden yararlanılamaz. 51/2-a cezasının indirimli tutarı 320,25 TL, 51/2-b cezasının indirimli tutarı 666 TL, 51/2-c cezasının indirimli tutarı 1.367,25 TL’dir.

Hız Sınırı Cezalarının Kodları ve Açıklamaları Nelerdir?
51/2-a: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 10’dan % 30’a (otuz dahil) kadar aşmak. 51/2-b: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 30’dan % 50’ye (elli dahil) kadar aşmak. Geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa ihlal edildiğinde 1 yıl süre ile ehliyetlerine el konulur. 51/2-c: Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 50’den fazla aşmak. Geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa ihlal edildiğinde 1 yıl süre ile ehliyetlerine el konulur.

Hız Sınırı Aşmanın Ceza Puanı Nedir?
Hız sınırı aşılmasının ceza puanları; 51/2-a için 10 ceza puanı uygulanır, 51/2-b ve 51/2-c için 15 ceza puanı uygulanır. Diğer ehliyete el konulma şartları dışında geriye doğru bir yıl içerisinde 100 ceza puanına ulaşıldığında sürücü belgesine 2 ay süreyle el konulur ve eğitime tabi tutulur.

Hız Sınırı Aşma Cezasının Sorgulaması Nereden Yapılır?
Araç sahibi e-Devlet yoluyla, “araç plakasına yazılan ceza sorgulama” sayfasından gerekli sorgulamayı yapabilir.

Hız Sınırı Cezası Nereden Ödenebilir?
İnternet yoluyla interaktif vergi dairesinden, anlaşmalı bankaların masaüstü ya da mobil uygulamalarından ödenebilir. Ayrıca vergi dairesi şubeleri, anlaşmalı bankaların şubeleri veya ATM’leri üzerinden de hız sınırı cezaları ödenebilir.

Zorunlu Trafik Sigortanızı Yaptırdınız mı?
Trafik Sigortası ya da Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası otomobil, kamyon, motosiklet ve diğer karayolu taşıtları için yapılan zorunlu sigorta türüdür. Zorunlu Trafik Sigortası bir aracın kusurlu olarak üçüncü şahıslara verdiği zararları karşılamaktadır. Yapılmaması halinde ceza uygulanmaktadır. Zorunlu Trafik Sigortası hakkında bilgi almak ve dakikalar içinde yaptırmak için hemen e-sigortam.com’u ziyaret edebilirsiniz.