Diş bakımı çoğu zaman hepimizin aksattığı bir sorun haline dönüşüyor. Zamanı gelince değerini anlıyoruz. Çok eski çağlardan beri insanların sağlıklarının ne durumda olduğunu öğrenmek için ağız, diş ve çene yapılarına bakıldığını biliyoruz oysa ki. Mecbur kalmadıkça ya da bizi uykumuzdan uyandıracak, işimizden alıkoyacak kadar ağrı yaşamadıkça diş hekimine gitmiyoruz. Bunun sonunda hem beden sağlığımız hem de ruh sağlığımız çok olumsuz etkileniyor. Yapmamız gereken en önemli şeylerden biri belirli aralıklarla diş hekimine görünmek. Bir dişimizde gariplik olduğunu sezdiğimizde, ağrı ya da sızı gibi durumlarda çareyi ilaçlarda aramak yerine diş hekimine görünmek, meseleyi büyümeden çözmemizi sağlar.

Diş bakımını yaparken aynı zamanda diş yapımızı güçlendirecek besinler tüketerek de sağlığımızı koruyabiliriz. İnsanlar farkında olmasalar da yeme alışkanlıkları, diş yapılarına büyük zararlar veriyor. Sürekli karbonhidratla beslenmek, protein değeri yüksek besinlerle ömür geçirmek hiçbir bakımdan sağlıklı olmadığı gibi diş sağlığımız için de son derece zararlı. Çay, asitli ve şekerli içecekler, kahve, sık kullanıldığında dişlerimize ve diş etlerimize büyük zararlar verebiliyorlar. Burada en temel formül her şeyi tadında kullanmak ve sağlığımızı her zaman ön planda tutmak. Öte yandan diş etimizin yapısı ve sağlığı da bizim beden sağlığımıza dair önemli bilgiler sunuyor. Yapılan birçok araştırmada diş eti hastalıklarının; kalp damar, solunum yolları, mide-bağırsak, şeker, erken doğum gibi risklerle alakası olduğu ortaya çıkıyor. Hem diş kayıplarını önlemek hem de vücudumuzdaki diğer mekanizmalarını güçlendirmek için dişlerimiz kadar diş etlerimiz de son derece önemli.

Diş bakımı için 10 temel kural

1. Bir sabah, bir de gece yatmadan önce olmak üzere dişlerinizi güvenilir bir fırçayla ve macunla fırçalayın. Fırçanızı seçerken diş eti yapınızı göz önünde bulundurun. Diş fırçanızı 2 ya da 3 ayda bir mutlaka değiştirin. Macununuzu seçerken organik malzemeden üretildiğine emin olun ve dişlerinizi temizlerken size farklı yollardan zarar vermesine imkan tanımayın.

2. Diş aralarınızı ve dilinizi de günde bir defa temizleyin. Bunun için ip ve dil temizleyici kullanabilirsiniz. Diş aralarında biriken besin artıklarının çürük oluşumunu hızlandırdığını unutmayın.

3. Altı ayda bir mutlaka diş hekimine görünün. Bu esnada diş temizliğini de yaptırabilirsiniz.

4. Şekerli ve karbonhidratlı gıdalardan, asitli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun. Eğer kullanıyorsanız da hemen sonrasında dişlerinizi fırçalayın.

5. Et, tavuk, balık gibi bakteri üreten besinleri tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalayın.

6. Kalsiyum açısından zengin, PH seviyenizi dengeleyen besinler diş etinize ve dişlerinize de son derece faydalıdır. Örneğin; her ne kadar şekerli ya da asitli bir gıda olsa da çilek ve portakal, diş etlerini güçlendirdiği gibi diş iltihaplarını da önlüyor. Süt, peynir ve yoğurt kalsiyum açısından oldukça zengin besinlerdir fakat fazlası da laktoz etkisinden dolayı zarar verebilir.

7. Rafine şekerler, çok asidiktir ve diş minesine zarar vererek ağızdaki bakterileri artırır. Bu anlamda diş sağlığı için son derece zararlıdır. Mümkün olduğunca azaltın.

8. Ağız kuruluğunu önlemek için bol bol su tüketin. Su, tükürük seviyenizi dengeleyecek ve ağzınızda biriken gıda parçalarını temizleyecektir. Tükürük deyip geçmemeliyiz. Üstelik tükürük sadece ağız kuruluğunu önlemiyor, fosfat ve kalsiyum açısından da zenginlik sağlıyor.

9. Şekersiz sakızlar plak ve karbonhidratları dişlerden çıkarmaya yardımcı oluyor. Öte yandan tükürük salgılamayı teşvik ediyor. Özellikle yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.

10. Kendinize sağlık sigortası yaptırırken diş teminatı olup olmadığını kontrol edin. Eğer yoksa mutlaka diş teminatı da isteyin. Böylece hem olası diş masraflarınızı ciddi miktarda azaltmış olursunuz hem de diş sağlığınızı güvence altına alırsınız. Hemen teklif alın.

Okuma önerisi: Göz sağlığınızı 10 adımda koruyun