Trafikte geçiş üstünlüğü, hem yayaların hem de şoförlerin unutmaması gereken kuralları barındırır. Hem trafiği düzenleyen hem de acil durumlarda hayat kurtarıcı olan geçiş üstünlüğü sayesinde trafiğin akışı bozulmaz ve olağan ritminde devam eder. Trafikte geçiş üstünlüğü en acil durumlarda hem sürücülerin hem de aslında yayaların özel standartları takip etmesini sağlar. Eğer kuralın detayları iyi bilinirse, geçiş üstünlüğü uygulaması en doğru biçimde gerçekleşmiş ve kimse zarar görmemiş olur.
Geçiş üstünlüğü, görevi sebebiyle trafik kurallarına ya da kısıtlamalarına bağlı olmaksızın hareket edebilmek anlamına gelir. Ağır yaralı hastaları taşıyan ambulanslar, görev yerine gitmek üzere yolda olan itfaiyeler, güvenlik güçleri ve bunun yanı sıra olay yerine müdahale etmesi gereken diğer emniyet mensupları, trafikte mutlak geçiş üstünlüğüne sahiptir. Başta da ifade edildiği gibi, geçiş üstünlüğü olağanüstü durumlarda uygulanır. Devriye biçiminde gezen bir polis aracının ya da acil durumda olmayan bir ambulansın geçiş üstünlüğü yoktur. Geçiş üstünlüğü uygulaması, can güvenliğini merkeze alır. Olağanüstü bir durumda bir kişinin de büyük bir mahallenin de en az zararı görmesi için uygulanır. Dolayısıyla konuya aciliyeti olan araçların yanı sıra diğer araçlar da bu üstünlükten yararlanmak istediğinde büyük sıkıntılar doğabilir. Bunu en çok ambulansın peşine takılan arabalardan hatırlıyoruz. Ambulans şerit değiştirmek durumunda kaldığında arkasındaki araç da değiştirmek istiyor ya da onun bütün avantajından yararlanıyor. Böylece trafiğin akışı bozulduğu gibi hem ambulans hem de diğer araçlar tehlikeye girmiş oluyor.
Trafikte geçiş üstünlüğü sıralaması şöyledir:
– Acil hastaların ve yaralı kişilerin taşınması için gerekli olan ambulanslar, özel amaçlı taşıtlar
– Doku ve organ nakli için taşıma yapan araçlar
– İtfaiye araçları
– Suçlu ve sanıkları takip halinde olan güvenlik güçleri ve zabıta araçları
– Yaşanan bir trafik kazası alanına giden polis ve hizmet araçları
– Kar ve buz vb. mücadele için çalışan özel hizmet araçları
– Afet ve acil durumlara müdahaleye giden hizmet araçları
– Koruma araçları ve korunan kişilerin bulunduğu araçlar
Kavşak noktasında geçiş üstünlüğü sıralaması ise şöyledir:
– Yukarıda belirtilen araçlar
– Tramvaylar
– Bölünmüş yoldan veya geçiş yolundan gelen araçlar
– Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara üstünlüğü bulunur
– Motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol vermek zorundadır
– Tali yoldan çıkan araçlar
– Bir evden vb. çıkan araçlar, karayolundan gelen araçlara geçiş hakkı vermelidir
Aracınızın kaskosu var mı?
Trafik, özellikle büyük şehirlerde pek çok insanın önemli vaktini ayırdığı bir alandır, yani hayattır. Bu hayatta pek çok sürpriz olabilir. Kötü sürprizlerle karşılaştığınızda büyük maddi ve manevi sıkıntılara girmemeniz için kasko yaptırabilirsiniz. Kasko, sürücülerin vazgeçilmezidir. Hemen bütçenize en uygun teklifi alın. Hem kendinizi hem de sevdiklerinizi güvence altına alın.