Süper çocuk fikri özellikle “mükemmel ebeveynlik” düşüncesiyle ortaya çıkmış bir kavram. Ebeveynler, yeterli ebeveynlik yapmak yerine mükemmel olmak istiyorlar. Mükemmel olmanın ne derece sınırsız, sonsuz ve elbette sorunlu bir evren olduğunu düşünülürse, ortaya neden bu kadar problemli aile çıktığını da anlayabiliyoruz. Çocuklar, neredeyse yürümeye başlar başlamaz birer yarış atı gibi yetiştiriliyorlar. Okul hayatıyla birlikte sınavlara, kabiliyetlerine göre kurslara gidiyorlar. Kendilerine vakit ayırmadıkları için sıkılmak nedir, şaşırmak nedir, oyun kurmak nedir bilmiyorlar. 2022 itibariyle birçok okulda oyun dersleri başladı. Yani çocuklara sokakta nasıl oyun oynayacakları anlatılıyor. Çünkü çocuklar oyun bilmiyorlar. Birbirleriyle ortak hareket etmedikleri için takım duyguları harekete geçmiyor. Bireyselleşiyorlar ve giderek bencilleşiyorlar.
Ebeveynlerin şuna özen göstermeleri gerekiyor: Başarılı olmak kadar başarısız olmak da hayatın içindedir. Bir insan kaybetmeden kazanmayı öğrenemez. Üstelik süper çocuk fikrinde sadece başarmak yok, başkalarını başarısızlığa uğratma da var. Dolayısıyla ortaya problemli, sorunlu, gergin, stres yüklü, anlaşamayan bir toplum çıkıyor. Dünya yeterince çığırından çıkmışken çocukları böyle tahammülsüz ve panik ortamlarda yetiştirmek ne kadar doğru?
“Daha akıllı, daha hızlı, daha başarılı, daha popüler, daha daha daha… Sizin de çevreniz çocuklarının yolundaki her engeli ortadan kaldıran, asla başarısız olmalarına veya düşmelerine izin vermeyen, aktiviteden aktiviteye koşuşturan ebeveynlerle mi çevrili? Yoksa siz de onlardan biri misiniz? Çocuğunuz bir düştü mü bir daha kendi başına ayaklanamamasından mı korkuyorsunuz?”
Yazar ve ebeveynlik uzmanı Lisa Sugarman ile aile terapisti Debra Fox Gansenberg, “süper çocuk mu yoksa mutlu çocuk mu?” diye soruyorlar ve şu önemli bilgileri bizlerle buluşturuyorlar:
– İster çiçeği burnunda ister deneyimli birer anne baba, isterseniz anne baba adayı olun, hedefiniz “süper çocuklar” yetiştirmek değil; yaşamın karşısına çıkardığı her şeyle “zarafet, cesaret ve güçlü mizah duygusunu kullanarak baş edebilecek dengeli ve mutlu bireyler” yetiştirmek olmalıdır.
– Yüksek duygusal zekâ daha iyi iletişim kurmamıza yardımcı olurken endişelerimizi ve stresimizi hafifletir, çatışmaları önler, ilişkilerimizi iyileştirir, başkalarıyla duygudaşlık kurmamızı ve karşılaştığımız badireleri atlatmamızı sağlar.
– Hayat gibi ebeveynlik de düz bir çizgide ilerlemez.
– Arkadaşlıklar önemlidir. Kaç arkadaşınızın olduğu değil; hayatınızı zenginleştiren, sizi destekleyen ve gününüze mutluluk ve neşe katan o özel insanla sağlıklı bir bağlantı kurmaktır mühim olan.
– Dedikodu yapmayın, dedikodulara kulak asmayın. Biri sizinle başka bir arkadaşı hakkında konuşuyorsa sizin de arkanızdan konuşma ihtimali yüksektir.
– Çocuklarınızın yeni bir spora, derse ya da faaliyete başladıktan sonra o işi sonuna kadar götürmelerini hatırlatın; çünkü yeni bir şeye ilk bakışta sevdalanamayabiliriz. Tutku duymak bazen zaman alır.
– Doğrusu bazen çocuklarımıza vereceğimiz en değerli armağan, kendi kendilerine yardım etme yeteneğidir.
– İnsan gerçekten de başkasının yaşadığını yaşamadan kendini onun yerine koyup duygudaşlık kuramıyor.
– Tanıştığın herkesi sevmek zorunda değilsin. Zaten sevmen de mümkün değil. Ama ne olursa olsun herkese nazik davranmak zorundasın.
– Gününüz dünyasında farklılıklara hoşgörüyle yaklaşmak ve bunları idare etmeyi öğrenmek önemlidir.
– Her çocuk kendi temposuna göre ilerler ve zamanı geldiğinde diğer çocuklarla aynı yerde buluşur.
– Mükemmel bir yol yok.
Sizin, eşinizin ve çocuklarınızın evde huzur içinde olmaları çok önemli. Bunda sağlık başrolü oynuyor. Bütçenize en uygun sağlık sigortası teklifini hemen almak için e-sigortam.com’u ziyaret edebilirsiniz.