Doğal gaz tasarrufu özellikle faturaların giderek zamlandığı şu zamanlarda büyük bir öneme sahip. Kombili evlerde yaşayan herkes, hem doğal gaz hem de elektrik faturasını hafifletmenin yollarını arıyor. Pandemi sebebiyle evden çalışmanın artmasıyla elektrik faturalarındaki zam ciddi biçimde can sıkıyor. Özellikle geniş ofisleri ısıtmanın ve aydınlatmanın önemli maddi sıkıntılar doğurduğu da ortada. Vatandaşlar tasarruflu yaşamak için ellerinden geleni yapsalar da geçmişteki bazı tasarruf önlemleri bugün için yeterli olmuyor.
Kombilerin kullandığı elektrikle birlikte doğal gaz faturasını kabarttığı ortada. Bunun hafifletmenin bazı pratik yolları da mevcut. Dilerseniz vakit kaybetmeden “Doğal gaz tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunun cevaplarını sıralayalım.
1. Evinize ısı yalıtımı yaptırın
Özellikle eski apartmanlarda ısı yalıtımı yapılmamış oluyor. Kat bağımsız olarak tüm apartman sakinlerinin evlerini bir türlü ısıtamamalarının arkasında bu neden yatıyor. Özellikle en üst katta ya da güneşi en az alan dairede oturanlar daha fazla elektrik ve doğal gaz harcaman zorunda kalıyor. Isı yalıtımı hem kısa sürede uygulanabiliyor hem de uzun vadede ciddi maddi avantaj sağlıyor.
2. Kombiyi kapatmak bir çare değil
Sabahları evden işe ya da okula gidenler genellikle kombiyi kapatıyor ve böylece tasarruf sağladıklarını düşünüyorlar. Oysa bu tamamen bir yanılgı. Kombinin kapatılmasıyla birlikte ev, akşama kadar olabilecek en soğuk hali alıyor. Hatta akşam sokaktan evine giren biri, hiçbir ısı değişimi fark edemiyor. Oysa kombi ekonomik bir seviyede açık kalsa, evin içindeki hava o kadar soğuk olmayacak, kombi evi ısıtmak için yüksek enerji tüketmek zorunda kalmayacaktı. Soğuk bir evde açılan kombi, o evi ısıtmak için en yüksek performansta çalışır. Bu da faturalara en olumsuz biçimde yansır.
3. Kalorifer peteklerini temizletin
Eski bir evde oturuyorsanız ya da evinizde birkaç senedir kalorifer peteklerini temizletmiyorsanız, eviniz yeterince ısınmayabilir. Hatta kombiniz gereksiz derece fazla enerji üretebilir. Temiz petekler hem daha iyi ısınır hem de kombinin fazla enerji üretmesini engeller. Aynı zamanda iyi ısınan petekler evin daha uzun süre sıcak kalmasını sağlar.
4. Petekler önüne mobilya yerleştirmeyin
Bazı evlerde dekorasyon amaçlı olarak mobilyalar peteklere bitiştirilir. Bu durumda petek ne kadar ısınırsa ısınsın, sıcaklık eve yansımaz. Çünkü o sıcaklığı mobilya emer ve eve dağılmasına engel olur. Bunun önüne geçmek için mobilyalarınızla petekler arasında mesafeler bırakmalısınız. Peteklerin üzerine de herhangi bir süs eşyası koymamalısınız. Perdelerinizin de peteklerin hemen üstünde olmamasına dikkat etmelisiniz.
5. Güneş battıktan sonra perdelerinizi kapatın
Güneş batana kadarki süre boyunca evinizde hakim olan ısıyı geceye yaymak için, güneşin batmasına yakın perdelerinizi kapatın. Böylece ısı korunmuş olur. Gün doğarken perdelerinizi yeniden açarak evinizin güneş ışığı almasını sağlayın ve atasözüne güvenin: güneş girmeyen eve, doktor girer.
6. Isı ayarlı termostat kullanın
Odalarınızın ısısını istediğiniz gibi ayarlayabilmeniz için ısı ayarlı termostatlara ihtiyacınız var. Özellikle çocuklu evlerde ve hastalık durumunda evin ısınının fazla olmaması gerekiyor. Belirli bir ısı seviyesi sağlamak için termostatlara güvenebilir, aileniz için yeterli ısıyı bularak faturalarınızda tasarruf sağlayabilirsiniz.
7. Kombi bakımı yaptırmayı unutmayın
Kombi bakımı, doğalgaz sistemine sahip evlerde yaşayanlar için çok büyük bir öneme sahiptir. Bu bakım aksatıldığında maddi olarak daha büyük sorunlar çıkabileceği gibi, çok soğuk havalarda kombiden faydalanamamak gibi durumları da beraberinde getirebilir. Blogdaki yazımızı mutlaka okuyunuz.
8. Konut sigortası yaptırın
Konut sigortası, evinizin ve evde bulunan eşyalarınızın kaza ya da çeşitli hasarlara karşı teminat altına alınmasını sağlar. Kapsamlı ev sigortası yaptırarak tüm bu olası hasarlara karşı güvence sağlayabilirsiniz.