Yeni araba alarak güvenlik, konfor ve teknoloji olarak bir üst sınıfa geçmek elbette heyecan vericidir. Sürücüler her yeni araba aldıklarında, eski alışkanlıklarına devam etseler de en önemli bakım konularını atlayabilirler. Özellikle arabasına fazla güvenenler ya da hayat yoğunluğundan dolayı arabasıyla ilgilenmeye pek vakit bulamayanlar için yazdığımız bu 10 ipucu, arabanızın ömrünü uzatacağı gibi sizi de kötü sürprizlerden uzak tutar.
Her markanın ve her modelin kendine özel bakım pratikleri olabilir. Ancak otomobil dünyasında bazı bakım pratikleri vardır ki hiçbir zaman değişmez. Özellikle trafiğe yeni çıkan sürücülere, daha usta şoförler tarafından bu pratikler öğretilir. Aksi durumda servis ustaları hatırlatmak durumunda kalır. Otomobil, sadece benzin konularak kullanabilecek bir teknolojiden çok daha ötesidir. Bu teknolojinin sürekliliği ve sağlığı açısından sık sık bakım yapılması ve gözlemlenmesi gerekir. Özellikle belirli kilometre sınırlarında ve mevsim geçişlerinde sürücüler, arabalarının durumunu gözlemler. Olası sıkıntıların daha fazla büyümemesi için erken önlem alırlar. Aracına vakti geldiğinde bakım yaptıranların ya da pratik bakım önerilerini uygulayanların yolculukları keyifli geçer, arabalarından maksimum verim alırlar. İşte 10 bakım ipucu…
1. Aracınızın kullanım kılavuzu her an elinizin altında olsun. Çoğu zaman sürücüler yeni bir araba aldıklarında tecrübelerine güvenerek kullanım kılavuzunu sonradan hatırlayamayacakları bir yere kaldırırlar. Oysa bir arabayı en iyi tanımanızı sağlayan şey, marka tarafından hazırlanan bu kılavuzlardır. Cevap aradığınız birçok soru, bu kılavuzlarda en pratik biçimde yer almaktadır.
2. Lastik basınç durumunu sık sık kontrol edin. Yola çıkmadan önce aracınızın lastiklerine göz atın. Lastik basıncını kontrol ederken aynı zamanda lastiklerinizin genel durumunu da gözlemlemiş olursunuz. Çivi gibi yollarda sık rastlanan inşaat malzemeleri sonradan başınızı ağrıtabilir. Mevsim geçişlerinde ani basınç değişiklikleri gözlemlenebilir.
3. Motor yağını ve yağ filtresini vakti gelmeden değiştirin. Motor yağının ve yağ filtresinin bir ömrü vardır. Sık araba kullanımında bu aralık azalır. Öte yandan yaşadığınız şehirdeki iklim de yağa ve filtreye etki eder. Bu durumda değişim zamanını beklemeden servise gidip gerekli değişiklikleri yapmak aracınızın ömrünü uzatırken performans konusunda da önemli katkılar sağlar.
4. Arada bir kaputu açıp motorun durumunu gözlemleyin ve gerekiyorsa temizlik yapın. Çoğu sürücü, kaputu açıp motorla karşı karşıya gelmekten çekinir. Oysa motor, bir arabanın en önemli bölümüdür. Bakımları yapılmalı ve daima temiz tutulmalıdır.
5. Motor bölümünden gelen seslere dikkat kesilin. Her sürücü yolda ilerlerken zaman zaman arabadan gelen sesleri dinler ve bir tuhaflık durumunda hemen aracınızı servise götürür. Bazen bir bujinin değişmemesi, sonradan önemli sorunlar doğurabilir. Arabanızı çalıştırırken ve yolda ilerlerken motorunuzdan gelen sesleri dinleyin. Fazla titreşim gözlemliyorsanız mutlaka bir servise gösterin.
6. Araba temizliği vazgeçilmezdir. Keyifli bir yolculuk için arabanızın temiz, düzenli olmasına özen gösterin. Arabanın içindeki dağınıklık hem göz zevkinizi bozacak hem de konsantrasyonunuzu düşürecektir. Belirli aralıklarla iç-dış yıkama yaptırın. Özellikle hafta sonları, sürücülerin araba temizliğini kendileri yapmaları için de bir fırsattır.
7. Akü durumunuzu öğrenin. Bazen aküler beklenmedik anda bitebilirler. Bu durum özellikle aracın sık kullanımıyla ilgilidir. Özellikle kısa mesafelerde aracı çalıştırıp durdurma, akü ömrünü kısaltmaktadır. Belirli aralıklarla akünüzün durumunu tespit ettirin. Vakti gelmeden önce yeni bir akü ile değiştirin.
8. Fren sistemini gözlemleyin. Fren sistemini detaylıca öğrenmek için kullanım kılavuzundan da yararlanabilirsiniz. Zamanla aracınızın fren hassasiyetinin azaldığını fark edebilirsiniz. Bu durumda bir servise gidip balatalarınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Unutmayın ki fren hayatidir.
9. Klima ve kalorifer filtrelerini yenileyin. Yaz-kış sürücülerin vazgeçilmezi olan kalorifer ve klima gibi sistemlerin filtreleri bulunmaktadır. Özellikle hava kirliliğinin çok olduğu yerleşim yerlerinde bu filtreler hızla yıpranır. Öte yandan sigara içilen araçlarda da filtrelerin yıpranma ömrü kısalır. Filtreleri vakti geldiğinde değiştirirseniz klimanızdan çok daha iyi bir performans elde edebilirsiniz.
10. Mutlaka kasko yaptırın. Trafikte ya da park halinde, aracınızın başına gelecek her türlü olumsuz duruma karşın güvenilir bir sigorta şirketinden kasko poliçesi yaptırın. 01 Şubat 2022 – 28 Şubat 2022 tarihleri arasında e-sigortam.com internet sitesinden ya da 0850 848 52 52 numaralı Sigorta Destek Hattı’ndan alınan kasko veya trafik sigortası poliçeleri, Opet’ten yakıt çeki kazandırıyor. Hatırlatmış olalım.
Okuma önerisi: Yeni araçlarda sigorta işlemleri nasıl yapılır?