Zorunlu trafik sigortası, yaşayabileceğiniz bir kaza sonucunda karşı tarafın aracına ya da üçüncü şahısların bedeni (sakatlık ve ölüm) zararlarına karşı olan yükümlülüğünüzü, poliçe kapsamındaki teminat ve limitlere bağlı olarak sizin adınıza ödemektedir.
Zorunlu sigortalar, sigorta sahibini güvence altına alıp üçüncü şahısları korumalarının yanı sıra kamu güvenliğini sağlamak için de yasal zorunluluğu olan sigorta poliçeleridir. Dünyanın birçok ülkesinde bazı sigortalar, zorunlu sigorta kapsamında yer alıyor. Ülkemizde zorunlu sigortalara dair en bilinen örnek, zorunlu trafik sigortasıdır. Zorunlu trafik sigortasının en belirgin amacı, trafik kazasında kusuru olmadığı halde mağdur olan tarafın zararlarını karşılamaktır.
Ülkemizde araçlar için trafik sigortasının yaptırılması zorunlu olup en basit tabiriyle kaza anında karşı aracın masraflarının karşılanmasını sağlar. Bu işlem bir kereye özgü olmayıp sigorta bir yıllıktır ve her sene yenilenir. Bunun için ödenecek olan ücretler her yıl farklılık gösterir. Ek olarak, trafik sigortası yalnızca ülke sınırları içerisinde yapılan kazaları kapsar. Ve bu sigorta olmadan araçların trafiğe çıkmaları yasaktır. Aksi halde araç sahibine cezai işlem uygulanır.
Zorunlu trafik sigortası ile karşı araca verilen hem maddi hem de manevi yükümlülükler karşılanır. Bunlar karşılanırken poliçede belirlenen teminat kapsamı dikkate alınır. Aracınıza sigorta yaptırırken teminatların neleri kapsadığını bilirseniz kaza anında panik yapma olasılığınız azalır.
Sıfır araçlar için zorunlu trafik sigortası yaptırma süresi nedir?
Sıfır araçların sigorta işlemi trafiğe çıkmadan önce yapılır. Ruhsat işlemleri tamamlanmadan önce sigorta süreci bitirilir. Otomobil satışını yapan bayi, otomobilin satın alındığı galeri ya da diğer alıcılar bilgilendirilerek sigorta işlemleri başlatılabilir. Galerilerin ya da bayilerin anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinin dışında, araç sahipleri istedikleri sigorta şirketi üzerinden de poliçelerine kavuşabilirler.
İkinci el araçlar için zorunlu trafik sigortası yaptırma süresi nedir?
İkinci el araç sahiplerinin sigorta yaptırmak için 15 gün süresi bulunuyor. Noterde gerçekleşen devir işleminin ardından yeni araç sahibine 15 gün süre veriliyor. Bu süre için bir kaza yaşanması durumunda aracın eski sigortası kapsamında işlem yapılıyor. Bu şekilde bir maddi yükün oluşması engellenmiş oluyor. 15 gün içinde aracına sigorta yaptırmayan araç sahipleri, bir trafik çevirmesine maruz kaldıklarında cezai işleme tabi tutuluyorlar. Önemli bilgi: Satılan ikinci el aracın bir trafik sigortası yoksa, 15 günlük süre ortadan kalkıyor ve hemen sigorta yaptırılması gerekiyor.
Zorunlu trafik sigortası her yıl yenilenmek zorunda mı?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre Zorunlu Trafik Sigortası’nın her yıl yenilenmesi gerekiyor.
Zorunlu trafik sigortası nasıl yaptırılır?
Online trafik sigortası yaptırabilmek için sigorta şirketlerinin internet sitelerini gezme devri artık geride kaldı. Bunun yerine online sigortacılık hizmeti veren şirketlerden yararlanmak hem bütçeden hem de zamandan tasarruf sağlıyor. Eğer siz de e-sigortam güvencesiyle en iyi trafik sigortası için teklif almak ve en kısa sürede poliçenize kavuşmak istiyorsanız hemen tıklayınız.