Ruh sağlığı hakkındaki çalışmaların gösterdiği gibi özellikle salgın hastalık dönemlerinde insanlar büyük bir kaygıya kapılıyorlar. Ölüm kaygısının dünyanın dört bir yandan sardığı bu zamanlarda ruh sağlığını korumak da büyük bir önem taşıyor. Zira beden sağlığı ne kadar önemliyse, ruh sağlığı da o kadar önemli. Hatta öyle ki ruh sağlığımızdaki bazı sorunlar bedenimizi de etkiliyor. Biz bu etkinin bazen farkında olmasak da gün geliyor ve iyice ortaya çıkıyor. Öte yandan, beden sağlığımızın da ruh sağlığımızı etkilediği ortada. Dolayısıyla bedenimize gösterdiğimiz özeni ruhumuza da göstermemiz gerekiyor. Bu yazımızda, ruh sağlığınızı koruyacak oldukça kritik önerilerde bulunacağız.
Daima düzenli bir yaşam
Hayat her zaman istediğimiz gibi gitmeyebilir. İş yoğunluğu, evdeki meşguliyetler, çocuk yetiştirmek, bakımında bulunduğumuz kişilerin durumu hayatımızı bütünüyle etkileyebiliyor. Her şeye rağmen, yaşamımızın belirgin bir düzene sahip olması gerekiyor. Bunun için bilhassa uyku düzenimiz, yeme biçimimiz ve işe ayırdığımız saatler önem kazanıyor. Her gün belirli saatlerde dinlenmek ya da uyumak ruh sağlığımız için oldukça önemli. Kısacası yaşamımızda düzenin olması şart.
Mutlaka bir spor aktivitesi
Büyük şehirlerde yaşayan insanlar için spora gitmek bir rutin kazanmış durumda. Ancak gerek ekonomik gerek diğer şartlardan dolayı spora gidemeyen, vakit bulamayan ya da üşenen insanlar da bir hayli fazla. Bu durumda yapılması gereken şey günün belirli bir vaktinde yapabileceğimiz herhangi bir spora yoğunlaşmak. Bu yürüyüş de olabilir, dans da, yüzme de. Haftalık spor müsabakaları bile hantallaşan bedenimizi esnetirken ruhumuzu dinginleştirir, stres atmamızı sağlar.
Meşgaleler tedavi eder
Tarih boyunca birçok bilim insanı, insanların en büyük sıkıntısının boş vakitlerini doğru değerlendirmemesi olduğunu söylemiştir. Evde kendimize ayırdığımız zamanı yararlı faaliyetlerle zenginleştirebiliriz. Kitap okumak, yabancı dil öğrenmek, dünyayı ve insanlığı keşfedeceğiniz belgeseller izlemek, örgü örmek, bazı hafif-orta tamirat işleri yapmak oldukça rahatlatıcıdır.
Uyku hayatidir
Her gün en az 7-8 saat uyku, hem dinlendirici tarafıyla hem de besleyici yönüyle insan için hayatidir. Uyku insanın sinirlerini yumuşatır ve gerginliğini hafifletir. Uzun uykuların yorgunluk veren tarafları olabildiği gibi az uykular da insana gerekli enerjiyi vermeyebilir. Bunun için mümkün mertebe 7-8 saat uyku uyumak ve uykuya doğru saat aralığında geçmek önemlidir. Yapılan araştırmalara göre akşam 10-11 gibi uykuya geçmek ruh sağlığı için oldukça koruyucudur.
İnternet ve sosyal medyaya kısıtlama getirin
Gerek haber sitelerinden gerekse sosyal mecralardan üzerimize bilgi yağıyor. Üstelik bu bilgilerin hangisi doğru hangisi yanlış bilmiyoruz. Haliyle endişemizi, kaygımızı tetikleyen bir güce sahip bu haberler. İnterneti ve sosyal medya platformlarını olabildiğince faydalı şeyler için kullanmak ruh sağlığımızın olumsuz etkilenmesini de önleyecektir. Bunun için ilk şart, zaman kısıtlaması. Özellikle gün içinde belirli saatlerde ekrana bakmak, bütün gün bakmaktan şüphe yok ki daha sağlıklı.
Egzersiz ve müzikle tedavi
Tedavi sadece bir hastalık ortaya çıktığında yapılması gerekli olan şey değildir. İnsan her an kendine terapi uygulayarak tedavi olabilir, ruh sistemini geliştirebilir, güçlendirebilir. Gün içinde, özellikle bilgisayarın önünde ya da arabada yoğun vakit geçirenlerin muhakkak küçük egzersizlerle vücutlarını esnetmeleri gerekir. Bunun yanı sıra hafif müziklerle, dinlendirici etkiyi kulaklarınızdan bütün ruhunuza yayabilirsiniz.
Yemek rutininizi bozun
Özellikle et yemeyi çok seven insanların ruhsal anlamda daha öfkeli, stresli olduğu her geçen gün ortaya çıkıyor. Kimi insanlar ne yerlerse yesinler eti ya da kızartmayı mutlaka sofrada görmek istiyorlar. Bu elbette saygı duyulacak bir durum fakat hem beden hem de ruh sağlığı için bu rutini kırmak gerekiyor. Arada bir de olsa çok daha hafif yemeklerle bir günü atlatmak, çok rahatlatıcı bir etki yapabilir. Bunu yapan insanların etle ve kızartmayla aralarına mesafe koydukları da bir gerçek.
Makul biri olmak
Yaşamın türlü zorlukları içinde gerilim ve stres arttıkça insanın üslubu değişiyor. Sadece üslubu değil, hâl ve hareketleri, davranışları ve düşünceleri de etkileniyor. Bunun için gerek kitaplar gerek filmler yoluyla daha makul biri olmaya çalışmalıyız. Kimdir makul insan? Olabildiğince hoşgörülü, sesini yükseltmeyen, anlayışlı, sabırlı ve tatmin hissi yüksek kimseler. Sürekli bağırmak ya da şikayet etmek, ruh sağlığımızı çok ciddi boyutlarda etkiliyor.
Hayal ve hayat arasında denge
“İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar” demiş şair. Hayal kurmak elbette çok önemlidir ama kurduğumuz hayaller, kavuşabileceğimiz hayaller olursa insan üzerindeki yükü de çok az olur. İnsanın hayalleriyle yaşadığı hayat arasındaki makas açıldıkça, stres de artacaktır. Günümüzün en büyük sıkıntılarından biri doyumsuzluk, yani yetinmemedir. Bunun önüne geçmek için hayatta yapabildiklerimizi ve yapabileceklerimizi daima gözden geçirmeliyiz. Bunun için de yeni bakış açıları edinmeliyiz.
Ruhsal pandemiden korunun
Ruhsal pandemi, koronavirüs sebebiyle insanların değişen yaşam biçimleri neticesinde ortaya çıkmış bir kavram. Kimseyle görüşmemek, sürekli internetten üzerimize yağan bilgi akışına maruz kalmak, kendine ve başkasına yabancılaşmak, hayata yabancılaşmak, daima bir tedirginlik duymak, hayal kuramamak, karamsarlığa düşmek, umutsuzluğa kapılmak, huzursuzluk, ölüm korkusu, ruhsal pandeminin birer göstergesi. Bundan korunmak için hemen şuradaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Sağlık sigortasıyla endişelere son
Bir sağlık sigortası yaptırarak Türkiye’nin herhangi bir yerinde, başınıza ne gelirse gelin en iyi sağlık hizmetini alabilirsiniz. Üstelik bu hizmeti alırken bütün masrafı sigorta şirketinin karşılamasını sağlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken e-sigortam.com’u ziyaret ederek bütçeniz için en uygun sağlık sigortasına en kısa sürede kavuşmak. Hemen teklif alın.