Araç muayenesi; aracınızdan maksimum verim almak ve kendinizin, sevdiklerinizin, diğer sürücülerin yol güvenliğini maksimum düzeyde tutmak için yapılması zorunlu (2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi) olan bir muayenedir. Bu konudaki tek görevli kuruluş TÜVTÜRK’tür.

Önemli: Muayene için kontrol listesi

Önemli: Muayene sırasında neler yapmalısınız?

Daha önceki yazılarımızda araç muayenesi için hazırladığımız kontrol listesinden ve araç muayenesi sırasında neler yapılması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise muayene sonrasında neler yapılması gerektiğine dair maddeler halinde bir bilgilendirme yapacağız.

1. Aracınızın muayene raporunu kontrol edin. Bu rapora göre aracınız üç şekilde değerlendirilir: kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ya da emniyetsiz.

2. Muayene sonrasında aracınız kusursuz ya da hafif kusurlu olarak değerlendirildiyse, muayene raporunuzu bir sonraki muayeneye kadar saklayın.

Dikkat: Aracınızın kusursuz ya da hafif kusurlu bulunması halinde, muayene raporunuz onaylanır ve bir sonraki muayene tarihiniz belirlenir.

Eğer aracınız ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak değerlendirildiyse, en geç 1 ay içinde gerekli tamiratları yaptırın. Bu tamiratların sonrasında yetkili bir istasyonda aracınızın ücretsiz olarak muayene tekrarına girmesi gerekmektedir.

3. Muayene tekrarına girmeden önce tüm aksaklıkların ve tamiratların giderildiğinden emin olmalısınız. Eğer eksik bir tamirat söz konusu ise, muayeneniz onaylanmayacaktır. Bu tip durumlarda bir sonraki muayeneye geldiğinizde süreç en başından başlar ve yeniden muayene ücreti ödemeniz gerekir. Dikkat: Muayene tekrarına gelirken raporunuzu yanınızda getirmeyi unutmayın.

4. Muayenenizi tam randevulu istasyonlarda yaptırdıysanız bir kereye mahsus ücretsiz tekrar muayenesi için de randevu almanız gerekir. Raporunuzu ve muayene tekrarı raporunuzu bir sonraki muayeneye kadar mutlaka saklayın.

Muayene fiyatları ne kadar?
1. Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 189,98 TL
2. Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 372,88 TL
3. Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 503,86 TL

Muayene periyotları
1. Hususi/Resmi Otomobil: İlk üç yaş ve sonrası her 2 yılda bir muayene edilmelidir (M1G sınıfındaki hususi ya da resmi arazi taşıtları da bu grupta yer alır).
2. Lastik Tekerlekli Traktör (LTT): İlk üç yaş ve sonrası her 3 yılda bir muayene edilmelidir.
3. Diğer Motorlu Araçlar İlk bir yaş ve sonrası yılda 1 muayene edilmelidir. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar ile yukarıdaki araç sınıflarına girmeyen diğer araçlar bu gruba dâhildir.)
4. İki veya Üç Tekerlekli Araçlar (L kategori motosiklet ve motorlu bisikletler): İlk üç yaş ve sonrası her 2 yılda bir muayene edilmelidir.
5. Römorklar ve yarı Römorklar: İlk bir yaş ve sonrası yılda 1 muayene edilmelidir. (Otomobil, kamyonet, kamyon ve çekiciler gibi herhangi bir motorlu araç ile çekilen tüm römorklar bu gruba dâhildir.)

Aracınızı muayeneye tabi tutmadan önce trafik sigortanızın yürürlükte olduğundan emin olun. Aksi halde muayene süreci başlamayacaktır. Aracınıza en uygun trafik sigortasını en hızlı biçimde yaptırmak istiyorsanız e-sigortam.com‘u ziyaret edebilirsiniz.