Aracını yoğun olarak kullananlar, trafikte uzun süre geçirenler, özellikle de kalabalık yerlerde yaşayanlar her an kaza riskiyle karşı karşıyadır. Kaza sonrasında hem zorunlu trafik sigortasının işlemesi hem de kaskonun prosedürlerinin yerine getirilmesini kolaylaştıran konulardan biri kaza tespit tutanağıdır. Birçok sürücü kaza tespit tutanağı olarak bilinen formu aracının bir yerinde saklar. Böylece başına gelebilecek bir kaza sonrası için vakit kaybetmeden harekete geçmiş, gerekli tutanağı da tutmuş olur. Özellikle büyük hasar üretmeyen kazalarda sürücüler yollarına devam etmek, vakit kaybetmemek isterler. Bu durumda da tarafların bir an önce kaza tespit tutanağının hazırlanması önemlidir.

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Yaşanan maddi hasarlı bir trafik kazası sonrasında; kazaya karışan tarafların aralarında bir anlaşma sağlaması halinde, hasar dosyalarının oluşturulabilmesi ve sonrasında da yetkililer tarafından değerlendirilebilmesi için doldurulması gereken bir formdur.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

  1. 1 ve 2 numaralı alanlara kaza tarihi ve kaza yapılan yer hakkında bilgi yazılır.
  2. 3 numaralı alanda eğer görgü tanıkları bulunuyorsa, onların ifadelerine yer verilir. Alanın yeterli gelmediği durumlarda, tanık ifadeleri beyaz bir sayfa kullanılarak eklenebilir.
  3. A ve B araçları için 4, 5, 6 numaralı alanlarda sürücü, araç ve trafik poliçesi hakkında bilgiler yazılır. Kaza esnasında kesinlikle karşı taraftaki aracı kullanan sürücünün sürücü belgesi üzerinden işlem yapılmalıdır. Farklı bir kişinin sürücü belgesi kabul edilmemelidir. Böyle bir durumda tutanak özelliğini kaybeder. Öte yandan, kazaya karışan aracın sürücü belge sınıfı da mutlaka kontrol edilmelidir.
  4. 7 numaralı alanda yer alan araç türleri üzerinde aracın ilk darbeyi aldığı yer mutlaka işaretlenmelidir. İşaretleme; A aracı için ayrı, B aracı için ayrı olarak belirtilmelidir.
  5. 8 numaralı alanda yer alan kutucuklardan uygun olan (x) ile işaretlenir. Bu alanın doldurulması zorunlu değildir ancak sigorta şirketinin kaza tutanağını en kısa sürede değerlendirebilmesi için önemlidir.
  6. 9 Numaralı alana çarpışma yerinin ve çarpışma anının taslağı çizilmelidir. Taslak üzerinde cadde ve sokak ismi mutlaka belirtilmeli, aracın gittiği yön işaretlenmeli, kusurlu tarafın daha kolay belirlenmesi için yol çizgileri de unutulmamalıdır. Burada araçlar A ve B aracı olarak işaretlenmelidir.
  7. 10 numaralı alana iki tarafın sürücü kazayla ilgili görüşlerini yazarlar. Alanın yeterli olmadığı durumlarda beyaz bir sayfa kullanılarak görüşler eklenebilir.
  8. 10 numaralı alanın açıklamada belirtildiği şekilde doldurulmasından sonra, 11 numaralı alanın sürücüler tarafından imzalanması zorunludur. İmzalanmayan tutanaklar geçersiz sayılacaktır.

Kasko Nedir?
Kasko sigortası genel şartlarında yer alan bütün teminat grupları için teminatın verildiği üründür. Kasko sigortası, sigorta sahibine ait olan motorlu kara taşıtının uğrayabileceği zararları karşılamayı temin eder. Kasko sigortası kanunlarla zorunlu tutulan trafik sigortası gibi mecburi bir sigorta türü değildir. Herhangi bir kasko ürününü yaptırıp yaptırmamak tamamen araç sahibinin inisiyatifine kalmıştır. Kasko teklifi almadan önce içeriğindeki teminatları mutlaka inceleyiniz, teminat detaylarını ve kapsadığı riskleri kontrol ediniz. Kaskoların kapsadığı riskler genel olarak; trafik kazası sonucu oluşan hasarlar, taşıtın yanması, çalınması ve ferdi zararların karşılanmasını içerir.

Kasko poliçesi sahibi, öncelikle hasarın gerçekleştiği tarih itibari ile en geç 5 iş günü içerisinde kazayı, sigorta sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür. Poliçe sahibi sanki sigortalı değilmişçesine gerekli kurtarma ve koruma önlemlerini almalı ve bu amaçla sigortacı tarafından verilen talimatlara da mümkün mertebe uymalıdır. Aracın çalınması söz konusu olduğunda ise, durumu öğrendiği anda derhal yetkili makamlara bildirimde bulunmalıdır. Ayrıca rücu işlemlerinde kullanılacak bilgi ve belgeleri de gecikmeden sigortacıya vermelidir. Zararın tahmini miktarı ve söz konusu zarara neden olan kaza/olay beyan şeklinde yazılı makul ve uygun bir süre içinde sigortacıya bildirilmelidir.

Kasko, kendi aracınıza gelen maddi zararları teminat altına alan ve zorunlu olmayan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası ise, aracınızın üçüncü kişilere vereceği maddi ve yaralanma durumlarındaki zararları teminat altına alan, devlet tarafından yaptırılması zorunlu tutulmuş bir sigortadır. Bu konuda Trafik Sigortası Teklifi Alsayfamızı ziyaret ediniz. Zorunlu trafik sigortası, sadece kazaya karışan diğer araca ve üçüncü kişilere verilen zararları karşılar, kendi aracınızda oluşan hasarı ödemez. Bu durumda, kendi aracınıza gelebilecek zararların karşılanması için kasko sigortası yaptırılması gerekmektedir. Sigorta şirketleri, teminatların geliştirilmesi için paket poliçelerde oluşturmaktadır. Bu kapsamda, kasko sigortaları ile birlikte İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası, Ferdi Kaza Sigortası, Seyahat Araç Destek Sigortası gibi teminatlarda ek poliçelerle verilmektedir. Örnek olarak: Zorunlu trafik sigortası manevi tazminat taleplerini karşılamaz. Bu durumda kasko sigortasına ek olarak Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası yaptırılarak manevi tazminat talepleri ek sözleşmede teminat altına alınabilir.

Kasko Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Günümüzde kasko yaptırmanın en kolay yolu, güvenilir internet sayfalarından yararlanmaktır. Bu sayede pek çok sigorta şirketinin teklifi aynı anda görülebiliyor ve sigorta yaptırmak isteyenler, hem bütçelerine hem de ihtiyaçlarına en uygun kaskoyu yaptırabiliyorlar. E-sigortam, sektördeki uzun yıllara dayanan tecrübesiyle ve güvenilir alt yapısıyla, müşterilerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Hemen teklif alabilirsiniz.