Kış bakımı, otomobil tutkunlarının asla eksik etmeyeceği bir bakım türüdür. İyi bir sürücü, kışa erken hazırlanır ve böylece kış boyunca zorluk yaşamadan yol gitmenin keyfini sürer. Kış bakımı, özellikle trafiğe sık çıkan ve yoğun biçimde araç kullananlar için son derece kritiktir. Bu mevsime iyi hazırlanılmadığında, önemli maddi sıkıntılar çıkabilir ve sonradan bu masraflar daha da artabilir. Günümüzde hem araç satın almanın hem de bakım-onarım hizmetlerinin fiyatların artmasıyla birlikte ciddi oranda masrafa dönüştüğü ortada. Bunun için tüm sürücülerin araçlarına çok iyi bakmaları, vaktinden önce bakım yaptırmaları gerekiyor. Otomobil tutkunları araçlarının bakımını dört mevsim eksik etmiyor ancak sürücülerin çoğu bakım konusunda üşenebiliyor, daha sonraya bırakabiliyor ve soluğu böylece yetkili serviste ya da sanayide alabiliyor. Tüm bu stresi en aza indirmek için aracınızı kışa adım adım hazırlayabilirsiniz.
1. Olmazsa olmaz: Kış lastiği
Hava sıcaklığı 8 derecenin altına indiğinde yaz lastikleri zorlanmaya başlar. Özellikle yağmuru çamuru yani sürprizi bol yollarda yaz lastikleri daha çok hırpalanır ve güç kaybeder. Bu güç kaybetmeyle birlikte araç daha fazla performans göstermek, yani daha fazla yakıt harcaman zorunda kalır. Kış lastiği, yağmurdan kara, buzdan dona kadar aracınızı yolda güvende tutar. Özellikle virajlı, kavisli, çukurlu yollarda güvenle yolculuk etmek için kış lastiği şarttır. Ticari araçlarda ise kanunlarla belirlenmiş bir zorunluluktur. Kış lastiğinizi seçerken hem bütçenizi hem de aracınızın yapısını göz önünde bulundurmanız gerekir. En doğru lastiği almak için mutlaka bu konuda tecrübeli olanlara başvurmalı, bilgi almalısınız.
2. Sonradan Pişman Olmayın: Akü Kontrolü
Akü, ancak bittiğinde sürücülerin aklına geliyor. Oysa her akünün her yıl mutlaka bir kontrole götürülmesi gerekiyor. Akünün durumu böylece ortaya çıkıyor. Uzmanlar, değiştirilmesi gereken bir aküyle karşılaştıkları zaman sürücüleri uyarıyorlar. Aracın yapısına, performansına en uygun aküyle, özellikle tam güce sahip bir aküyle yolculuk etmek her zaman en güvenli seçenektir. Hiç bir sürücü, bir yerden bir yere giderken aküsü bitsin ve yolda kalsın istemez. Bunun için akünüzü kontrol ettirmeniz gerekiyor.
3. Antifriz Candır
Antifriz bir motor soğutma sıvısıdır. Kış ayına girerken motorun su deposunun yarı yarıya antifrizle dolu olması önerilir. Ayrıca cam yıkama suyunun donmaması için de mutlaka antifriz doldurulması gerekir.
4. Silecekler Ne Durumda?
Yırtılmadan ya da tuhaf sesler çıkarmadan önce sürücülerin aklına silecek kontrolü pek gelmiyor. Kış mevsimi için araç bakımında silecek kontrolü oldukça önemli. Kış mevsimi sürprizlerle doludur. Hava her an bozabilir. Sabah vakti kendini gösteren güneş yalancı çıkabilir ve ardından yağmur, hatta kar gelebilir. Böyle bir durumda silecekler çalışacağı için maksimum verim almak önemlidir. Eskiyen ve yeterli performans göstermeyen sileceklerinizi mutlaka değiştirin, yenileyin.
5. Far Memnuniyeti
Kış şartlarında gündüz araba kullanmak bile bazen zorlayabilir. Çünkü görüş mesafesi kapanabilir. Özellikle gözlük kullanan sürücülerde bu daha da zor bir durumdur. Bunun için farlarınızın, sis farlarınızın, stop farlarınızın belirgin bir şekilde yanması ve yolu aydınlatması şarttır. Farlarınızı temizletebilir ve eskiyen ampullerinizi yenileyebilirsiniz. Bu yenileme işleminden sonra araba kullanmaktan daha çok keyif alacaksınız.
6. Lastik Basıncına Dikkat
Mevsim geçişlerinde lastikler kendi kendilerine basınç kaybedebilirler. Bu da genellikle yola çıktıktan sonra belli olur. Direksiyon ağırlaşır ya da araba bir yöne doğru çekmeye başlar. Yola çıkmadan önce mutlaka lastik basınçlarının kontrol edilmesi gerekir. Sağlıksız bir durum varsa vakit kaybetmeden lastik basıncı önerilen dereceye getirilmelidir.
7. Frenlerinizi Test Edin
Dört mevsim boyunca aracınızın en önemli donanımlarından biri fren sistemidir. Aracınızın performansınızı zedelemeyecek ve yol boyunca güven verecek bir fren sistemi için zamanından önce kontrol ve bakım işlemlerinin yaptırılması gerekir. Özellikle yoğun trafikte ve ani duruşlarda fren sistemi hayati bir öneme sahiptir. Güçlü, zamanında bakım yapılmış ve yenilenmiş bir fren sistemi hayat kurtarır.
8. Klimanızı Temizletin
Yazın vazgeçilmezi olan klimalar kışın da oldukça önemlidir. Araca girdiğimizde buz gibi olan hava bizi kendimize getirse de bir süre sonra üşümeye başlarız ve böylece yola konsantrasyonumuz azalır. Hastalık da peşinden gelebilir. Bunun için zamanından önce klimaların kontrol edilmesi, filtrelerinin değiştirilmesi ve temizlenmesi gerekir. Hem ısıtma hem de soğutma için aracınızın klimasını temizletmeyi unutmayın. Bu aynı zamanda sağlığınız için de son derece önemlidir.
9. Bagajınızda Arıza Kiti Bulundurun
Yolda başımıza nelerin geleceğini bilemeyiz. Her an bir arıza çıkabilir. Bunun için artık benzin istasyonlarında bile satılan mini arıza kitlerinden birini edinmeli ve bagajınıza yerleştirmelisiniz. Bu kitlerin içeriğini iyice kontrol etmeli, özellikle bazı ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat etmelisiniz. Sürücülerin en çok ilgi gösterdiği ürün olan lastik onarım spreyi de bu kitlerin içinde yer alabiliyor. Kiti alırken neleri kapsadığını incelemelisiniz.
10. Kasko Demek Güven Demek
Zorunlu trafik sigortası dışında mutlaka bir kasko sigortası da yaptırarak hem kendinizi hem de sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz. Olası bir kaza sonrasında masrafları karşılayan kasko, sürücülerin maddi sıkıntı çekmemesi için de vazgeçilmez durumdadır. Hemen teklif alabilirsiniz.